Nume
Parola
Vizualizări: 3158
Dumitru Parfentiev: "Noile paşapoarte biometrice vor fi de culoare bordo şi vor avea un nivel sporit de securitate"
Chişinău, 22 Ianuarie 2014 — Viceministrul TIC a efectuat o vizită de lucru în sectorul Râşcani al mun. Chişinău. Oficialul a răspuns la o serie de întrebări adresate Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, dar şi altor instituţii de stat, fiind în calitate de reprezentant al Guvernului.

Cu privire la noile acte de identitate, Dumitru Parfentiev a precizat că bordo este culoarea paşapoartelor europene, fiind preluată şi de Republica Moldova. „Paşaportul biometric conţine un cip cu datele posesorului, inclusiv amprentele digitale şi fotografia acestuia. Astfel, este imposibil de falsificat”, a afirmat viceministrul. Cu acelaşi termen de valabilitate – 7 ani, noul act de identitate va avea un nivel de protecţie mai sporit decât cel care se eliberează în prezent. El va conţine mecanismul de control suplimentar de acces care sporeşte esenţial accesul la datele introduse în cip.

În sectorul Râşcani al capitalei sunt înregistraţi 170 586 locuitori, dintre care 4775 sunt posesori ai paşapoartelor de tip sovietic. În cadrul întrevederii , s-au enumerat câteva acţiuni comune între MTIC, Pretura sectorului şi asistenţii sociali ce urmează a fi întreprinse pentru identificarea persoanelor cu mobilitate redusă care necesită ajutor special pentru schimbarea paşaportului sovietic. Viceministrul a remarcat că acest proces este gratuit, iar pentru comoditatea cetăţenilorsunt deschise birouri şi în zilele de sâmbătă şi duminică.

Cei prezenţi s-au interesat şi de celelalte proiecte de anvergură ale MTIC precum Strategia „Moldova Digitală 2020”, serviciul unic de urgenţă 112, dar şi procesul de tranziţie la televiziunea digitală prin cablu. Avantajele celui din urmă proiect sunt cunoscute deja locuitorilor capitalei. Odată cu introducerea televiziunii digitale terestre, toţi cetăţenii ţării vor beneficia de o imagine mai clară cu sunet stereo. De asemenea, noua tehnologie va spori numărul canalelor de la 3-5 recepționate în prezent până la 30-45.

Ulterior, conform agendei de lucru, viceministrul Dumitru Parfentiev a vizitat subdiviziunile teritoriale ale întreprinderilor din subordine. La întâlnirea cu angajaţii filialelor Î.S. „Poşta Moldovei” şi Î.S. „CRIS „Registru” au fost abordate subiecte de sporire a calităţii serviciilor prestate în sectorul Râşcani şi de promovare a politicilor şi misiunii Ministerului. „Suntem mulţumiţi de rezultatele de până acum, dar mereu este loc de mai bine”, a conchis viceministrul TIC.