Nume
Parola
Vizualizări: 3295
Ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu şeful Delegaţiei UE în RM, Pirkka Tapiola
Chişinău, 16 Ianuarie 2014 — În cadrul întrevederii cu şeful Delegaţiei UE în RM, Pirkka Tapiola, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a menţionat că echipa Ministerului a avut rezultate bune în anul 2013 în partea ce ține de atribuțiile principale – elaborarea politicilor în domeniu.
„ Practica europeană în domeniu a stat la baza elaborării Strategiei Moldova Digitală 2020, un document complex de politici, aprobat anul trecut de Guvern, care creează condiţii propice pentru edificarea în Republica Moldova a unei societăţi informaţionale moderne”, a concretizat Pavel Filip.
Pentru asigurarea previzibilităţii pe piaţă şi utilizarea eficientă a spectrului de frecvenţe radio a fost elaborat programul de management al frecvenţelor. În martie 2014 va fi desfăşurat concursul pentru programul naţional de frecvenţe. Ministrul TIC l-a informat pe ambasadorul UE că în prezent echipa ministerială lucrează asupra definitivării unor proiecte importante - Strategiei de competitivitate a sectorului IT, proiectului de lege privind crearea IT-parcurilor şi aplicării numărului unic de urgenţă-112.
Şeful Delegaţiei UE în RM, Pirkka Tapiola, a apreciat înalt politicile elaborate de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în vederea edificării Societăţii Informaţionale. Oficialul european s-a referit în mod special la acţiunile întreprinse pentru realizarea prevederilor incluse în Planul de acţiuni RM-UE în domeniul liberalizării regimului de vize şi anume, sporirea nivelului de securitate a documentelor.
Pe dimensiunea MTIC se regăsesc acțiuni ce țin de implementarea Sistemului de Recunoaștere Facială (Face Recognition System) și dezvoltarea Directoriului Național al Cheilor Publice cu integrarea acestuia cu Directoriul respectiv al ICAO, la care Moldova a aderat în iunie 2013, la recomandarea partenerilor noștri de dialog europeni.
Pavel Filip şi Pirkka Tapiola au convenit să continue dialogul bilateral pe dimensiunea TIC pentru realizarea cu succes a proiectelor iniţiate pentru a asigura mai multă transparenţă actului de guvernare şi a spori accesul cetăţenilor la beneficiile societăţii informaţionale.
Pirkka Tapiola exercită funcţia de şef al Delegaţiei UE în RM din noiembrie 2013. Anterior a activat în calitate de consilier în cadrul SEAE pe probleme de dezvoltare în Europa de Est și Asia Centrală, consilier superior la Consiliul Uniunii Europene, diplomat finlandez în Ucraina și Thailanda.