Nume
Parola
Vizualizări: 3208
MTIC APLICĂ UN SISTEM AUTOMATIZAT DE PRODUCERE, DISTRIBUIRE ŞI EVIDENŢĂ A NUMERELOR DE ÎNMATRICULARE
Chişinău, 3 Ianuarie 2014 — ÎS CRIS „Registru” din subordinea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a început producerea şi evidenţa automatizată a numerelor de înmatriculare. În acest scop, a fost achiziţionat un complex tehnic şi de program pentru confecţionarea şi evidenţa plăcilor de înmatriculare, precum şi asigurarea cu materie primă specializată.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a menţionat că „ prin aplicarea noului sistem modern de producere este asigurat un grad mai mare de protecţie a numerelor de înmatriculare şi se reduc cheltuielile de producere”. La prima etapă, preţul unui număr de serie se micşorează cu 50 de lei. „Racordarea la standardele europene în domeniu exclude posibilitatea de contrafacere a plăcilor de înmatriculare, sporeşte securitatea şi asigură o evidenţă strictă a numerelor de înmatriculare pentru vehiculele din Registrul de stat al transportului”, a accentuat Pavel Filip.

Pe parcursul ultimilor 12 ani, confecţionarea plăcilor de înmatriculare a vehiculelor a fost efectuată exclusiv de o întreprindere privată în baza unui contract, care a expirat la 31 decembrie 2013. În urma unui studiu, administraţia ÎS CRIS „Registru” a decis să producă de sine stătător numere de înmatriculare pentru a exclude orice posibilitate de contrafacere, sporind nivelul de securitate şi optimizând cheltuielile. Pentru achiziţionarea unui Sistem de confecţionare şi eliberare automatizată a plăcilor de înmatriculare, pe 31 octombrie 2013 a fost organizată o licitaţie publică. Tenderul a fost câştigat de compania „UTAL” din Polonia, lider pe piața internațională , care a implementat proiectele similare în Germania, Polonia, Rusia, Belarus, Ucraina şi alte ţări. Astfel, începând cu 3 ianuarie 2014, ÎS CRIS „Registru” asigură confecţionarea plăcilor de înmatriculare cu forţele proprii, fără implicarea altor întreprinderi.

Plăcile produse de ÎS CRIS”Registru” sunt cu 50 de lei mai ieftine. Tariful pentru confecţionarea şi eliberarea numerelor de înmatriculare în serie pentru automobile este de 340 lei, pentru remorci - 180 lei, iar pentru motociclete - 140 lei. În perioada ianuarie-noiembrie 2013, în Republica Moldova au fost eliberate 80 237 de seturi de plăci, din care 2,6% (2083 seturi) cu simboluri solicitate.