Nume
Parola
Vizualizări: 2626
“Podeţul prieteniei între două grădiniţe”
27 Decembrie 2013 — “Podeţul prieteniei între două grădiniţe”

Copii de la grădinițele „ Romaniţa ” s. Varniţa, r. Anenii Noi şi ”Guguţă” s. Speia, r. Grigoriopol au creat “Podeţul prieteniei”. Acțiunea a fost inițiată de AO „Femeie. Speranţă. Viitor” în parteneriat cu AO „Viva Vita”. Scopul proiectului este crearea parteneriatului durabil între aceste grădiniţe.
Această activitate se încadrează în cadrul proiectului: „Participarea femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului la dezvoltarea comunităţii”, implementat cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), de către Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a ONG-urilor din Moldova Contact, în parteneriat cu Institutul Independent de drept şi societatea civilă din regiunea transnistreană în perioada mai 2013 - aprilie 2014.
Astfel, la 16 decembrie 2013, în instituţia preşcolară “Romaniţa” s-a dat startul primei activităţi din proiect. La acest eveniment au participat 20 de persoane: cadre didactice din grădiniţa “Romaniţa” şi grădiniţa “Guguţă”, părinţi, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.
A fost organizat în cadrul grădiniţei vizite, schimb de experienţă, prin familiarizarea participanţilor cu mediul instituţiei preşcolare “Romaniţa” şi istoria satului Varniţa.
Drept rezultat, a fost întocmit un plan de acţiuni orientat spre cooperarea şi colaborarea între aceste instituţii.
A doua activitate planificată în cadrul proiectului a fost desfăşurată la 24 decembrie în incinta grădiniţei „Guguţă” din s.Speia r-l Grigoriopol, care a urmărit scopul de a stabili o legătură mai apropiată cu femeile din s.Varniţa r-l Anenii Noi.
La întîlnire au participat 18 femei, cadre didactice, personalul grădiniţei, preşedintele AO „Speranţă şi Viitor” din Speia, şi educatori din instituţia preşcolară „Romaniţa” s.Varniţa.
În cadrul vizitei, participanţii au descoperit legenda şi istoria satului Speia , prin intermediul cărţilor, imaginilor, fotografiilor vechi cu săteni şi oameni iluştri care au apărat şi au cinstit satul prin diverse acţiuni (directori, scriitori, pictori).
Deasemenea, s-a desfăşurat un seminar teoretic cu tema „Parteneriatul educaţional” , la care s-au discutat probleme ce ţin de parteneriatul grădiniţă – familie –şcoală - comunitate. Astfel, au fost propuse idei pentru îmbunătăţirea calităţii educaţiei în parteneriat cu grădiniţa s. Speia şi grădiniţa s.Varniţa.
La finalul activităţilor, cei prezenţi au convenit asupra acţiunilor de mai departe, pe care le vor desfăşura împreună.

Persoana de contact: Liliana Porumb, coordonator de programe al Centrului Contact.
Tel: 22/233947.