Nume
Parola
Vizualizări: 2721
Întrevedere: Ministrul TIC - directorul Biroului Radiocomunicații UIT
Chişinău, 12 Decembrie 2013 — Condițiile necesare pentru implementarea tehnologiilor avansate în sectorul radiocomunicațiilor au fost discutate de ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, şi directorul Biroului Radiocomunicații al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor(UIT), Francois Rancy. Întrevederea a avut lucru în cadrul vizitei de lucru a ministrului TIC la Geneva, Elveția, desfășurată pe parcursul întregii săptămâni.
Primul subiect de pe masa de discuţii dintre Pavel Filip și Francois Rancy s-a referit la desfăşurarea în Republica Moldova a concursului pentru obținerea licențelor necesare la utilizarea frecvențelor 800, 900 și 1800 MHz, programat pentru martie 2014. Francois Rancy a confirmat disponibilitatea Biroului Radiocomunicații în asigurarea suportului necesar pentru replanificarea utilizării unor benzi de frecvență prin implementarea tehnologiilor avansate. „Felicit Republica Moldova pentru evoluțiile recente și contez pe o colaborare continuă cu administrația acestei țări”, a menționat directorul BR UIT. În același context, ministrul TIC a ținut să precizeze că Republica Moldova continuă să lucreze la identificarea noilor benzi de frecvențe pentru implementarea sistemelor de radiocomunicații, acțiune prevăzută de Conferința Mondială a Radicomunicațiilor care va avea loc în 2015.
Pavel Filip a mulțumit pentru asistența acordată de BR UIT, prezentând progresele făcute de Republica Moldova la capitolul radiocomunicații și legislație şi l-a asigurat pe Francois Rancy că sistemul național de management tehnic al spectrului de frecvențe radio corespunde tuturor prevederilor Ghidului de management. „Esențial de specificat este sistemul de radiomonitoring avansat, construit în baza echipamentelor de ultimă generație, care acoperă practic tot teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus ministrul TIC.
Scopul vizitei ministrului Pavel Filip la Geneva este identificarea priorităților de dezvoltare a sectorului TIC și formularea propunerilor pentru WTDC-14, care va avea loc în perioada 31 martie – 11 aprilie 2014 la Sharm-el-Sheikh, Egipt. În prezent, această organizație internațională reunește 193 de țări. Republica Moldova este membru al UIT din 20 octombrie 1992.