Nume
Parola
Vizualizări: 2847
MTIC îndeamnă Autorităţile Publice Centrale să colaboreze pentru aplicarea Strategiei „Moldova Digitală 2020”
Chişinău, 6 Decembrie 2013 — Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a îndemnat coordonatorii pentru e - Transformare din cadrul Autorităţilor Publice Centrale să se implice activ în realizarea prevederilor Strategiei Naţionale „ Moldova Digitală 2020”, aprobată recent de către Guvern. „Am propus acest format extins, cu participarea persoanelor responsabile de politicile sectoriale cu utilizarea TIC, în scopul discutării documentului de politici privind dezvoltarea societății informaționale. Mizăm pe o colaborare eficientă şi ne dorim ca fiecare sector să-şi determine priorităţile şi acţiunile concrete pentru realizarea agendei digitale a Republicii Moldova”, a declarat Pavel Filip.
Strategia Moldova Digitală 2020 vine să asigure condiţii favorabile pentru utilizarea soluţiilor TIC de către instituţiile publice, mediul de afaceri şi cetăţeni. Documentul se bazează pe trei domenii principale: Infrastructură, Conţinut digital și Capacităţi de utilizare. Totodată, Strategia include un obiectiv general orizontal, care vizează asigurarea securităţii cibernetice.
„Pentru atingerea obiectivelor stabilite în Strategie este important aportul fiecărei autorități cu competențe și atribuții în domeniul respectiv, este importantă planificarea și utilizarea la maxim a resurselor disponibile. Guvernul electronic, digitizarea serviciilor nu reprezintă un scop în sine, ci este o necesitate a epocii informaţionale în care trăim”, a accentuat ministrul Pavel Filip.
Participanții la discuţii au apreciat pozitiv Strategia Moldova Digitală 2020 şi s-au arătat deschişi să conlucreze cu specialiştii MTIC pentru aplicarea prevederilor documentului pe fiecare sector în parte.
În cadrul ședinței, au fost prezentate şi priorităţile de e - Transformare a Guvernării pentru anul 2014 care urmează a fi implementate la nivelul întregului Guvern, dar şi la nivel sectorial pentru a putea fi realizate obiectivele Programului Strategic de Modernizare Tehnologică a Guvernării. „Consiliul coordonatorilor pentru e - Transformare urmează să devină o platformă pentru schimb de experienţă, o mai bună cunoaştere şi sincronizare a iniţiativelor de e - Transformare a Guvernului”, a menţionat directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan.
Şedinţa Consiliului Coordonatorilor pentru e - Transformare a fost organizată de Centrul de Guvernare Electronică în colaborare cu Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.