Nume
Parola
Vizualizări: 2783
Declarația Partidului Socialiștilor cu privire la summitul de la Vilnius
28 Noiembrie 2013 — Mai mult de patru ani, Republica Moldova este guvernată de partidele de dreapta. Obiectivul politicii externe declarat al acestor formațiuni este integrarea europeană a țării. Anume sub lozincele integrării europene, guvernarea a început și desfășoară multiple, așa numite, reforme în stat. Rezultatele acestora se dovedesc a fi devastatoare pentru populația Republicii Moldova.

Atît sectorul economic, cît și sectorul social al țării a avut de suferit enorm, oamenii devenind tot mai săraci, iar Moldova mai puțin competitivă an de an. Continuă să se amplifice instabilitatea politică, sînt create conficte artificiale în regiuni și în zona de securitate, iar integritatea țării este pusă în pericol zilnic din cauza acțiunilor iresponsabile ale puterii. Relațiile cu partenerii tradiționali ai Republicii Moldova, cum este Federația Rusă și alte state din CSI se înrăutățesc continuu. Toate acestea se întîmplă pe fundalul unei nemulțumiri față de conducerea țării, fără precedent, în istoria Moldovei independente.

În aceste condiții, minoritatea politică reprezentată de partidele de dreapta, sub conducerea vădită a stăpînilor din cancelariile occidentale, continuă să impună majorității punctul propriu de vedere cu privire la politica internă și cea externă a Republicii Moldova.

Pe data de 28 noiembrie 2013, guvernarea intenționează să parafeze mai multe acorduri cu Uniunea Europeană la summitul de la Vilnius. Textele acestor acorduri sînt ținute în secret, contrar Constituției Republicii Moldova și numeroaselor prevederi ale legislației naționale și internaționale. Deputații în Parlamentul Republicii Moldova, societatea civilă, cetățenii țării sînt privați de dreptul fundamental de a cunoaște pe deplin informația cu privire la intențiile guvernării și consecințele acțiunilor acestora. Societatea moldovenească a fost lipsită de dreptul constituțional de a-și determina, desinestătător, vectorul politic externe prin referendum.

Noi considerăm că parafarea Acordului cu UE la Summitul de la Vilnius este un Cal Troian pentru Republica Moldova. Şi Ucraina, şi Azerbaidjan, şi Armenia au renunţat la vectorul integrării europene. Ei au analizat foarte bine plusurile şi minusurile şi au înţeles că Vilnius este cu semnul minus.

În contextul celor expuse, Partidul Socialiștilor, declară următoarele:

- vectorul european a fost descriditat în totalitate de actuala guvernare. Pentru Moldova cea mai bună soluție în aceste condiții și la această etapă este să întreprindă acțiuni cel puțin similare celor ale Ucrainei și anume să suspende procesul de parafare a acordurilor la Vilnius. Aceste acorduri trebuie să fie făcute publice, cetățenii trebuie să fie informați pe deplin despre consecințele pe care le poartă implementarea lor. Doar după asta populația Republicii Moldova, în baza unui referendum, ar trebui să decidă vectorul de dezvoltare a politicii externe;

- guvernarea, în mod prioritar, trebuie să se concentreze asupra rezolvării numeroaselor probleme interne cu care se confruntă populația, în special – sărăcia, inechitatea socială, lipsa locurilor de muncă, nivelul înalt al criminalității și corupției;

- în condițiile în care acordurile secrete vor fi, totuși, parafate la Summitul de la Vilnius, PSRM va amplifica intensitatea acțiunilor sale în vederea informării cetățenilor cu privire la riscurile pe care le implică acțiunile unilaterale ale guvernării. Obiectivul specific al acestor acțiuni va fi ca fiecare cetățean să dețină informație completă cu privire la acest subiect și să cunoască toate dezavantajele intrării în vigoare a acestor acorduri. PSRM consideră că obiectivul strategic al partidelor politice și reprezentanților societății civile care se consideră stataliste cu adevărat trebuie să fie neadmiterea semnării acordurilor parafate în viitor, cel puțin pănă consultarea cu cetățenii, prin referendum, pe marginea acestui subiect. Socialiștii se vor angaja plenar în acest proces.

- vor continua consolidarea tuturor eforturilor în baza pactului pentru o Moldovă modern, economic puternică, independent și suverană propus recent partidelor politice și societății civile din țară.