Nume
Parola
Vizualizări: 2557
Cuba este interesată de intensificarea relaţiilor comerciale cu Moldova
Chisinau, 26 Noiembrie 2013 — Cuba este interesată de intensificarea relaţiilor comerciale cu Moldova, în special în sectoarele agroalimentar, construcţii, ocrotirea sănătăţii, turism, a declarat Ambasadorul Extraordinar şi plenipotenţiar al Cubei în Ucraina şi Moldova, ES Ernesto Antonio Senti Darias, pe 26 noiembrie 2013, în cadrul unei vizite la Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei.
Diplomatul a solicitat sprijinul CCI a RM în vederea intensificării relaţiilor comercial-economice dintre Moldova şi Cuba prin facilitarea iniţierii parteneriatelor de afaceri dintre întreprinzătorii celor două state. Excelenţa Sa a invitat businessmenii din ţara noastră să vizite expoziţiile organizate de CCI din Cuba, pe parcursul anului 2014, menţionând insuficiența informaţiilor în mediul de afaceri din Cuba despre oportunităţile de colaborare cu parteneri din Moldova şi viceversa.
Marina Petrova, director al Direcţiei Expoziţii şi Târguri a CCI, a salutat iniţiativa şi interesul părţii cubaneze faţă de ţara noastră, afirmând că CCI este deschisă pentru colaborare. „Există mai multe instrumente pe care le putem utiliza pentru a stimula parteneriatele de afaceri dintre agenţii economici din Moldova şi Cuba. Sub patronajul Guvernului RM, CCI organizează cea mai mare expoziţie a anului, „Fabricat în Moldova”, la care participă companii din toate ramurile economiei naţionale. Ediţia din 2014 va avea loc în perioada 29 ianuarie - 02 februarie 2014, la Chișinău, în incinta CIE „Moldexpo”. Aici vă veţi putea familiariza cu întreg potenţialul economiei Moldovei. Vom fi bucuroşi să găzduim la acest eveniment, inclusiv la programul de afaceri al expoziţiei, o delegaţie a businessmenilor din Cuba”.
În aceeaşi ordine de idei, Marina Petrova a spus că CCI poate organiza expoziţii naţionale ale Republicii Moldova peste hotare, propunând totodată ca între CCI a Moldovei şi CCI din Cuba să se facă schimb de informaţii şi oferte comerciale.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Cuba, pentru 9 luni ale anului 2013, a înregistrat suma de 86 mii USD, cu 19% mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată s-a cifrat la cota 0.
Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Cuba a însumat 86 mii. USD şi a înregistrat o scădere cu 17 % în raport cu ianuarie - septembrie 2012.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook