Nume
Parola
Vizualizări: 2492
A avut loc Reuniunea oamenilor de afaceri Moldova-Belarus
Chisinau, 26 Noiembrie 2013 — Pe 26 noiembrie 2013, la Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, a avut loc Reuniunea oamenilor de afaceri Moldova-Belarus, la care au participat circa 30 de agenţi economici autohtoni, interesaţi de iniţierea parteneriatelor de afaceri cu businessmeni din Belarus.
În deschiderea evenimentului, Marina Petrov, director al Direcţiei Expoziţii şi Târguri a CCI a Moldovei, a menţionat că, din componenţa delegaţiei din Belarus fac parte reprezentanţi ai filialei Gomel a CCI Belarus şi 5 agenţi economici ce activează în sectorul agroalimentar, comerţ, industria constructoare de maşini.
„CCI a Moldovei şi instituţia camerală din Gomel au bune relaţii de colaborare, agenţii economici din această regiune a Republicii Belarus participând activ la manifestările congresual-expoziţionale ce au loc la noi în ţară. La rândul nostru, atât CCI a Moldovei, cât şi filialele ei organizează anual vizite de afaceri şi participări cu stand colectiv la expoziţii din regiunea Gomel.
Sper că reuniunea de astăzi va servi drept imbold pentru intensificarea relaţiilor de colaborare dintre întreprinzătorii din Moldova şi Belarus, oferind noi oportunităţi de afaceri”, a spus sursa citată.
Andrei Carol, consilier economic al Ambasadei Republicii Belarus în Republica Moldova, a prezentat dinamica relaţiilor comercial-economice moldo-belaruse, precizând că economiile celor două state sunt complementare. „Moldova ocupă locul 16 dintre ţările unde Belarus efectuează exporturi şi locul 4 dintre statele CSI după volumul schimburilor comerciale. Importăm din Moldova produse vinicole, fructe, legume, dar exportăm pe piaţa moldovenească tractoare, mărfuri industriale. Consider că am putea intensifica relaţiile comercial-economice bilaterale, diversificând şi identificând noi domenii de colaborare.”
Veronica Lisiţkaia, reprezentant al filialei Gomel a CCI Belarus s-a referit la potenţialul economic al regiunii Gomel, invitând businessmenii moldoveni să îşi găsească parteneri de afaceri.
Referindu-se la interesul faţă de piaţa belarusă, Mihai Balan, director comercial al companiei „Basvinex” a afirmat că întreprinderea sa doreşte să îşi sporească exporturile. „Efectuăm exporturi atât pe piaţa CSI, cât şi în UE, China, SUA. Produsele noastre sunt prezente pe piaţa din Belarus, însă nu şi în regiunea Gomel. Pentru noi este importantă orice piaţă pentru export”, a conchis interlocutorul.
În cadrul reuniunii au avut loc întrevederi bilaterale, după care delegaţia din Belarus a vizitat parcul industrial „Tracom”.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook