Nume
Parola
Vizualizări: 3316
Primarii din Moldova s-au angajat să lupte împotriva violenței față de femei și fete
CHISINAU, 24 Noiembrie 2013 — Primari din diferite localități ale Republicii Moldova s-au alăturat inițiativei globale a Organizației Națiunilor Unite COMMIT, organizînd un flash mob prin care se angajează să întreprindă acțiuni împotriva violenței față de femei și fete la nivel local.

Astfel, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Congresul Autorităților Locale și Organizația Națiunilor Unite au lansat campania ”16 Zile de Acțiuni Împotriva Violenței în Baza de Gen”, organizată pentru al 13lea an consecutiv în Moldova în scopul mobilizării autorităților publice centrale și locale, societății civile şi oamenilor să participe activ la prevenirea şi combaterea violenţei în bază de gen şi a violenţei în familie.

„Suntem îngrijorați de cazurile de violență în comunitățile noastre. Prin acțiunea de astăzi, ne angajăm să întreprindem acțiuni concrete pentru combaterea acestui fenomen”, a spus Ludmila Ceaglîc, primarul satului Calfa, raionul Anenii Noi. ”Voi munci în continuare pentru a informa femeile din sat, în special a celor din familii social-vulnerabile, despre cadrul național legal existent în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice și existența ordonanțelor de protecție. Este foarte important ca femeile din satele Moldovei să știe că ele pot fi protejate de lege.”

Conform unui studiu al Biroului Naţional de Statistică, realizat cu sprijinul ONU și Guvernului Suediei, 63 % din femeile din Moldova au suferit pe parcursul vieții cel puţin una din formele de violenţă (fizică, sexuală, psihologică) din partea soţului/partenerului. Peste jumătate din copiii cu vîrsta de 6-7 ani sunt supuși pedepsei fizice, iar 16.4 % din părinți își bat copiii care nici nu au atins vîrsta de un an.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga i-a chemat pe toți să se alăture mișcării globale de combatere a violenței. ”Sprijinul și implicarea activă în cadrul Campaniei a diferitor parteneri, în special a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), denotă fortificarea eforturilor comune și reprezintă o voce puternică pentru schimbări de comportament, atitudine și acțiuni concrete în vederea combaterii violenței în bază de gen, în special la nivelul fiecărei comunități în parte”.

“Națiunile Unite salută inițiativa CALM de a localiza campania globală a Secretarului General ONU de stopare a violenței în comunitățile din Moldova. Republica Moldova este prima țară care transpune angajamentele globale în acțiuni la nivel de comunitate”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU în Moldova. “Noi, de asemenea, salutăm acțiunile proactive ale Guvernului Republicii Moldova, care vin să răspundă recomandărilor Comitetului CEDAW. Împreună cu partenerii noștri, familia ONU va continua angajamentele sale de promovare a drepturilor femeilor și fetelor și împuternicire a acestora în toate domeniile.”

Republica Moldova s-a angajat să pună capăt violenței împotriva femeilor prin ratificarea Convenției ONU privind eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeii (CEDAW) și adoptarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie. Comitetul CEDAW, care a examinat progresele Moldovei în implementarea Convenției în octombrie curent, a salutat un șir de progrese, inclusiv crearea Consiliului pentru Prevenirea și Combaterea Discriminării și Asigurarea Egalității în 2013, adoptarea Legii nr. 121 cu privire la asigurarea egalității în 2012 și a Legii nr. 45-XVI cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie în 2008. În același timp, Comitetul a atras atenția asupra necesității de a îmbunătăți cadrul legal, politicile și practicile într-un șir de domenii, inclusiv prin instituirea emiterii de către poliție a ordonanțelor de protecție urgentă în cazurile de violență domestică, ajustarea ghidului de investigare penală a violului în corespundere cu cadrul legal internațional și îmbunătățirea cadrului de reglementare a sterilizării femeilor ca metodă de contracepție. Comitetul CEDAW a recomandat să se atragă o atenție deosebită femeilor și fetelor vulnerabile, în special femeilor de etnie romă și celor cu dizabilități. Materialele Comitetului CEDAW privind Republica Moldova sunt disponibile aici.

Agențiile ONU în Moldova sprijină Guvernul în revizuirea și consolidarea cadrului legal în domeniul prevenirii și combaterii violenței, crearea serviciilor și echipelor multidisciplinare de asistență pentru victimele violenței, instruirea profesorilor, medicilor și poliției în recunoașterea semnelor de abuz sau violență și acțiunile care urmează a fi întreprinse după depistarea acestora. În Drochia, agențiile ONU - PNUD, UNFPA și IOM au creat un centru pentru reabilitarea agresorilor, ce reprezintă o abordare inovativă a violenței domestice. Inițiativa de la tânăr la tânăr Y-Peer, creată cu sprijinul UNFPA, implică băieții și fetele adolescenți în abordarea schimbării de atitudine față de violența psihologică și fizică. O campanie în derulare cu genericul „Protejează-mi copilăria”, sprijinită de UNICEF, își propune să informeze părinții și familiile despre metodele pozitive de disciplinare și să reducă cazurile de violență asupra copiilor prin activități de informare, spoturi video, lecții publice, ore de clasă informative si concursuri de desen în toate școlile. Pe parcursul anului curent, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a întreprins activități în scopul consolidării organizațiilor societății civile de femei și fete vulnerabile, inclusiv femei de etnie romă, cu dizabilități, femeilor LBT și celor din regiunea transnistreană.