Nume
Parola
Vizualizări: 2990
Ministrul Pavel Filip, în vizita de lucru la Dubăsari
Chişinău, 20 Noiembrie 2013 — „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor este printre puţinele ramuri ale economiei unde Republica Moldova are cu ce se lăuda. Suntem printre primele 10 ţări ale lumii după viteza Internetului, iar 98 la sută din teritoriul ţării are acoperire 3G,adică acces la Internet fără fir. A fost lansat serviciul 4 G, o tehnologie de ultimă generaţie, care în prezent este aplicată doar în câteva ţări europene. Aceste cifre şi nu numai sunt argumente elocvente în favoarea dezvoltării sectorului TIC”, astfel şi-a discursul în cadrul întrevederii cu conducerea raionului Dubăsari şi autorităţile publice locale din regiune ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip.
Domeniul TIC, declarat unul prioritar în activitatea Guvernului, poate asigura relansarea economică a ţării şi contribui la schimbarea modelului economic prin reorientarea la o economie bazată pe import de investiţii şi export de produse. Pentru a atrage potenţialii investitori este nevoie de o povară fiscală mai uşoară decât în regiune, reguli clare pentru afaceri şi previzibilitate, a adăugat Pavel Filip.
În prezent în sectorul TIC se resimte un deficit de cadre inginereşti de o pregătire adecvată. Pentru a schimba lucrurile MTIC a lansat elaborarea Strategiei de sporire a competitivităţii industriei IT, a precizat Ministrul.
În discuţie cu autorităţile locale Pavel Filip s-a referit la cele mai importante documente de politici elaborate şi aplicate de MTIC. Între acestea Strategia Moldova digitală 2020, programul de tranziţie la TV digitală, serviciul unic de urgenţă - 112. S-a vorbit şi despre importanţa securităţii cibernetice. Pe unele exemple concrete cei prezenţi au putut urmări cum hackerii pot ataca în spaţiul virtual şi cum ne protejăm de atacurile cibernetice.
Participanţii la întâlnire s-au arătat interesaţi de prezentările făcute, menţionând că în raionul Dubăsari tehnologia informaţiei ocupă un loc de cinste. A fost lansat site-ul local decide.md, pe care este plasat video de la şedinţele Consiliului raional, deciziile autorităţilor şi datele cu caracter public. În acelaşi timp, a fost solicitată susţinerea MTIC în asigurarea unei reţele wi-fi în localitatea Doroţcaia. În cadrul discuţiilor au fost abordate de asemenea probleme ce ţin de facilitarea accesului la serviciile SA”Moldtelecom” în regiune. Pavel Filip a specificat că una din prevederile Strategiei Moldova Digitală 2020 se referă la asigurarea a cel puţin unui punct de fibră optică în fiecare localitate, astfel ca toţi locuitorii ţării să aibă acces la Internet în bandă largă.
Vizita ministrului TIC în raionul Dubăsari a avut loc conform orarului Guvernului de audienţă a cetăţenilor în teritoriu.