Nume
Parola
Vizualizări: 2760
Pavel Filip: Moldova este un partener de încredere şi cu potențial pentru companiile care doresc să investească în domeniul TIC
Chişinău, 14 Noiembrie 2013 — Despre oportunităţile de colaborare pe segmentul TIC s-a discutat în cadrul Forumului investiţional moldo-chinez. Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a îndemnat companiile chineze să investească în domeniul TIC, care înregistrează o dinamică pozitivă şi oferă un şir de posibilităţi pentru investitori.
“În prezent, pe piaţa Republicii Moldova, activează două mari companii chineze specializate în domeniul TIC: Huawei şi ZTE, ambele se ocupă de vânzări. Ne-am dori mult ca investitorii chinezi să deschidă produceri şi să presteze servicii în Moldova”, a menţionat Pavel Filip. Potenţialii investitori vor beneficia de un şir de avantaje, cum ar fi, amplasarea geografică între două mari zone economice - UE și CSI, posibilitatea exportului de mărfuri pe aceste pieţe cu facilităţi fiscale, forţa de muncă calificată şi relativ ieftină.
Pavel Filip a informat că în urma vizitei pe care a întreprins-o în China în august 2013 s-a ajuns la înţelegerea semnării unui Memorandum între Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei al Republicii Populare Chineze. Acest acord va stimula colaborarea bilaterală pe segmentul TIC.
Ministrul a vorbit şi despre politicile elaborate pentru impulsionarea dezvoltării tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Este vorba de Strategia Moldova Digitală 2020, aflată în proces de implementare, tranziţia la TV digitală, documentul de politici publice pentru creșterea competitivității industriei IT, sistemul unic de urgenţă-112. Toate aceste acţiuni în complex vin să asigure cadrul necesar pentru dezvoltarea unei Societăţi Informaţionale moderne, care să pună soluţiile TIC în serviciul populaţiei, a accentuat Pavel Filip.
Forumul moldo-chinez întruneşte oameni de afaceri şi reprezentaţi guvernamentali din Moldova şi China. Reuniunea este organizată de Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova în parteneriat cu Ministerul Economiei, al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, al Transporturilor şi al Ambasadei Republicii Populare Chineze în ţara noastră.