Nume
Parola
Vizualizări: 4279
17 sectoare de Supraveghere de Vecinătate din Moldova vor fi create în localitățile din r. Ungheni
Ungheni, 10 Noiembrie 2013 — Asociația Eco-Răzeni în parteneriat cu Consiliul Raional Ungheni vor semna marți, 12 noiembrie acordurile de colaborare care stabilesc crearea a 17 Sectoare de Supraveghere de Vecinătate (SdV) din Republica Moldova. Ceremonia de semnare a acordurilor va avea loc în incinta Consiliului Raional Ungheni, cu începere de la orele 12.00.

SdV reprezintă primul pas concret de colaborare între poliţie, autorităţile publice locale, cetățeni și societatea civilă cu scopul de a contribui la scăderea ratei criminalităţii în societate şi asigurarea ordinii publice. Semnarea contractului de colaborare reprezintă o acţiune importantă de asigurare a securităţii locuitorilor satului, prin implicarea şi participarea acestora în acest proces. Prin intermediul acestui contract, partenerii Asociația non-guvernamentală Eco-Răzeni, Consiliul Raional Ungheni (în persoana d-nei Iulia Pancu - vicepreședinte), Inspectoratul de Poliție Ungheni, primari, polițiști și cetățeni - membri ai sectorului se angajează să se mobilizeze și să asigure securitatea și cooperarea în cadrul unui sector de Supraveghere de Vecinătate.

Cooperarea între vecini stă la baza asigurării securității într-un cartier. Supravegherea de Vecinătate este instrumentul care stabileşte şi simplifică comunicarea între locuitorii unei mahalale, dar şi cu poliţia şi cu administrația publică locală. Prin intermediul SdV, cetăţenii implicaţi sunt instruiţi cum pot să-şi asigure securitatea casei, ogrăzii, vecinătăţii în care locuiesc și cum pot să prevină infracțiunile. Astfel, SdV are scopul de a diminua frica de criminalitate, prin sporirea sentimentului de securitate.

Ca urmare a semnării acordului de colaborare, membrii sectoarelor vor primi informații practice despre cum să-și protejeze proprietatea şi familia, totodată despre cum pot să contribuie la asigurarea ordinii din vecinătatea şi mahalaua în care locuiesc. De asemenea fiecare sector va fi marcat cu placarde speciale, care indică perimetrul supravegheat de locuitori. Placardele cu informația despre Supraveghere de Vecinătate îi avertizează pe potenţialii infractori şi criminali că vecinii din sectorul respectiv sunt activi şi atenţi la ceea ce se petrece nu doar în curtea lor, dar şi cea a vecinilor, iar la necesitate vor acţiona.

Anterior în raionale Ialoveni și Hîncești au fost create sectoare de supraveghere de vecinătate.

Pentru detalii despre ceremonia de semnare a acordurilor de colaborare între poliţie, cetăţeni, autorităţi publice locale şi societatea civilă, dar şi despre programul Supravegherea de Vecinătate îl puteţi contacta pe Sergiu Gurău, coordonatorul programului SdV la numărul de telefon 079641243 sau la adresa de email ecorazeni@gmail.com.

Notă: Programul SdV este implementat în Republica Moldova în colaborare cu organizația ”Neighbourhood Watch” din Estonia, Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul de Poliție Ialoveni, Consiliul Raional Ialoveni și administrația publică din comuna Răzeni. Programul este susținut financiar de către Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei.

Detalii despre program: http://supravegheredevecinatate.wordpress.com/.