Nume
Parola
Vizualizări: 2828
Videoconferință cu directorul Biroului de Dezvoltare al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor
Chişinău, 8 Noiembrie 2013 — La Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor(MTIC) a avut loc o videoconferinţă cu participarea directorului Biroului de Dezvoltare a Telecomunicațiilor al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor(UIT), Brahima Sanou, și a reprezentanților Administrațiilor de Comunicații din 5 state membre UIT. La întrevederea on-line au participat Armenia, Kârgâzstan, Moldova, Rusia și Ucraina. „Datorită tehnologiilor informaționale moderne, distanța nu mai reprezintă un impediment pentru a realiza un schimb de bune practici între țările membre UIT”, a declarat în debutul întâlnirii viceministrul TIC, Vitalie Tarlev.
În cadrul videoconferinței fiecare țară a avut ocazia să împărtășească din experiența și progresele înregistrate în sectorul TIC, dar să evidenţieze şi problemele existente. Directorul Biroului de Dezvoltare UIT, Brahima Sanou, a răspuns la întrebările adresate de participanţi, menţionând că regiunea CSI şi Georgia este una dintre cele mai dinamice în domeniul comunicațiilor mobile și e-aplicațiilor.
Reprezentanţii administraţiei de comunicaţii din Kârgâzstan s-au arătat interesaţi de experienţa Republicii Moldova în procesul de elaborare a Strategiei Moldova Digitală 2020. Viceministrul Vitalie Tarlev a menţionat că Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor este dispus să împărtăşească din experienţa acumulată şi să remită părţii kârgâze acest document de politici în variantele engleză şi rusă. În acelaşi timp, Vitalie Tarlev a evidenţiat interesul părţii moldoveneşti pentru transferul de experienţă din partea Armeniei în ce priveşte crearea IT-parcurilor şi a Centrelor de Excelenţă.
Viceministrul a solicitat, de asemenea, expertiza UIT pentru două proiecte elaborate de MTIC: Sistemul Național Unic de Preluare a Apelurilor de Urgență -112 și Utilizarea partajată a infrastructurii rețelelor de comunicații electronice.
Participanţii la întâlnirea on-line au menţionat oportunitatea şi eficienţa unor astfel de discuţii, când sfidând la distanţa, pot fi dezbătute chestiuni importante cu participarea experţilor străini. Prin intermediul sistemului de videoconferinţă, MTIC a colaborat cu importante instituții precum Comitetul NATO pentru servicii de comunicații, Comisia Federală pentru Comunicații din SUA, compania IBM în vederea expertizării unor proiecte şi inițierii unor parteneriate în sectorul TIC. Sistemul de videoconferinţă de la MTIC costă peste 16 mii de dolari şi a fost instalat cu susţinerea financiară a UIT în aprilie 2013.
Serviciul de presă MTIC