Nume
Parola
Vizualizări: 2725
Informaţiile din sectorul public devin mai accesibile
Chişinău, 7 Noiembrie 2013 — „Accesul și reutilizarea informațiilor de interes public sunt drepturi fundamentale pentru fiecare cetățean şi contribuie la consolidarea democrației”. Declarația a fost făcută de ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, cu referire la Normele metodologice de aplicare a Legii cu privire la reutilizarea informațiilor din sectorul public, aprobate în ședința Guvernului.
Proiectul a fost elaborat de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în scopul organizării şi asigurării reutilizării documentelor din sectorul public. Astfel este facilitat accesul cetăţenilor şi persoanelor juridice la datele guvernamentale cu caracter public, date cu valoare economică şi socială înaltă. „Cei interesaţi pot uşor găsi, accesa, înțelege, utiliza şi reutiliza datele generate de instituţiile guvernamentale. În consecinţă, sporeşte eficacitatea reutilizării informaţiilor, documentelor din instituţiile publice, fiind create servicii funcţionale cu un conţinut mai bogat”, a accentuat ministrul Pavel Filip.
Odată cu intrarea în vigoare a normelor metodologice, autorităţile administrative centrale sunt obligate să publice documentele destinate reutilizării pe pagina web oficială a instituţiilor şi pe portalul guvernamental unic de date deschise. Pe portalul www.date.gov.md fișierele sunt puse la dispoziția publicului în format deschis, fără nicio restricție de natură să împiedice reutilizarea informațiilor.
Normele metodologice prevăd desemnarea, în limita statului de personal, a persoanelor responsabile cu atribuţii în acest domeniu, organizarea compartimentelor specializate în cadrul portalului guvernamental unic de date deschise şi elaborarea procedurilor şi regulilor de publicare a datelor guvernamentale cu caracter public pentru reutilizare. Documentul a fost elaborat în conformitate cu Directiva Europeană privind reutilizarea informaţiilor din sectorul public şi datele deschise.