Nume
Parola
Vizualizări: 2823
Dialog moldo-chinez pe segmentul TIC
Chişinău, 6 Noiembrie 2013 — Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu preşedintele“AVIC-INTL Project Engineering Company”, vicepreşedinte al “AVIC International Holding Corporation”, Liu Jun. Cei doi oficiali au discutat despre stadiul actual al colaborării moldo-chineze şi posibilitatea iniţierii cooperării pe diferite proiecte în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.
“ Suntem la etapa de pregătire pentru semnarea unui memorandum între Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei al Republicii Populare Chineze. La această înţelegere am ajuns în cadrul vizitei pe care am întreprins-o în China în vara curentă . Acest acord va crea un teren propice pentru dezvoltarea colaborării bilaterale pe segmentul TIC”, a menţionat Pavel Filip.
Ministrul a specificat că instituţia pe care o conduce îşi propune să asigure condiţii benefice pentru investiţii în acest sector. În acest sens, a fost aprobată Strategia Moldova Digitală 2020, un document complex de politici, care stabileşte priorităţile şi acţiunile pentru edificarea unei Societăţi Informaţionale moderne. Acum se lucrează asupra Strategiei de competitivitate a industriei IT, a proiectului de lege privind parcurile IT şi sistemul unic de urgenţă-112, a concretizat Pavel Filip.
Astfel, potenţialii investitori chinezi ar putea realiza în Republica Moldova mai multe proiecte ce vizează dezvoltarea societății informaționale, dar și industria TIC. Ministrul Pavel Filip a opinat că ţara noastră este interesată de studierea modelul chinez de dezvoltare a sectorului TIC, în special a politicilor de reglementare în domeniu.
Vicepreşedintele “AVIC International Holding Corporation”, Liu Jun, a apreciat pozitiv politicile promovate de Minister şi s-a arătat interesat de iniţierea unor colaborări bilaterale în domeniul TIC.
“AVIC International Holding Corporation” este o importantă companie chineză specializată în aviaţie internaţională,comerţ şi logistică, produse de consum şi inovaţionale, dezvoltarea resurselor. Compania deține active în valoare de 28,8 miliarde de dolari, are reprezentanţe în peste 40 de ţări şi deserveşte clienţi din peste 180 de sate.