Nume
Parola
Vizualizări: 4555
„Provocările migrației de muncă în spațiul post-sovietic”, în viziunea experților din Republica Moldova și din Tadjikistan
5 Noiembrie 2013 — Institutul de Management, Administrare și Politici Publice din Moldova (IMAPP), cu suportul Programului Est Est fără Frontiere al Fundației pentru o Societate Deschisă, în parteneriat cu ONG-ul „Spin Plus” și cu Centrul pentru Migrație și Dezvoltare din Tadjikistan, organizează, în perioada 4-7 noiembrie 2013, un eveniment cu genericul „Provocările migrației de muncă în spațiul post-sovietic”.

În primele două zile, o echipă de experți pe problemele migrației din Tadjikistan a întreprins mai multe vizite de studiu la instituțiile publice, la reprezentanțele organismelor internaționale și la ONG-urile din R. Moldova, pentru care migrația constituie o arie prioritară de activitate. Responsabilii din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, cei ai Biroului pentru migrație și azil, și cei ai Biroului pentru relații cu diaspora și-au împărtășit experiența privind modul în care R. Moldova încearcă sa facă față noilor tendințe migraționiste pe plan global.

De asemenea, experții tadjici au vizitat ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii), pentru a lua cunoștință cu proiectele orientate spre atragerea remitențelor în dezvoltarea economică și rurală a R. Moldova; s-au întâlnit cu managerii locali ai proiectelor internaționale dedicate problemelor migrației; cu colaboratorii oficiului din R. Moldova al Organizației Internaționale a Muncii și cu reprezentanții societății civile, implicați în domeniu. Discuțiile s-au axat pe experiența celor două țări în probleme de: gestionare a migrației de muncă, protecție a migranților, relații cu diaspora, reintegrare a migranților după revenirea acasă și pe identificarea unor arii comune de cooperare.

Subiectele în cauză, însoțite de studii de caz relevante, vor fi dezbătute și la masa rotundă ce se va desfășura, în cadrul aceluiași eveniment, în zilele de 6 și 7 noiembrie. În special, accentul va fi pus pe subiecte precum: Migrația de muncă în CSI în contextul integrării europene și al schimbării frontierelor socio-politice; Impactul social al migrației”; „Migrația, strategiile privind diaspora și rolul societății civile; Sporirea potențialului de dezvoltare al migranților reveniți acasă.

Formatul evenimentului a fost condiționat de faptul că, dintre fostele republici sovietice, Moldova și Tadjikistan sunt cele mai afectate de fenomenul migrației de muncă și întrunesc multiple similitudini în acest sens. Astfel, în ambele cazuri, fluxul migrațional e direcționat preponderent spre Federația Rusă, iar majoritatea migranților de muncă sunt bărbați care muncesc în domeniul construcțiilor. La fel, și R. Moldova, și Tadjikistan dezvoltă o economie de consum, bazată pe remitențe.

Și consecințele migrației sunt, în mare parte, identice: familii destrămate și copii rămași fără grija părinților, migranți lipsiți de protecție medicală și socială în țara de destinație, dificultăți de reintegrare a migranților după revenirea lor acasă.

Pentru informații adiționale:

Leonidas Crisciunas, director executiv IMAPP

Tel.: +373.22.284.545; fax: +373.22.284.546

GSM: +373.79.474.303; e-mail: leonidas.crisciunas@gmail.com