Nume
Parola
Vizualizări: 2854
MTIC a propus retragerea pentru consultări suplimentare a proiectului de lege privind blocarea reţelelor de comunicaţii electronice pe care au fost plasate mesaje extremiste
Chişinău, 29 Octombrie 2013 — La iniţiativa Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, proiectul de lege privind blocarea site-urilor de Internet şi reţelelor de comunicaţii electronice, unde au fost plasate mesaje extremiste a fost retras astăzi de pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Justiţiei şi nu a fost avizat de MTIC.

Ministrul Pavel Filip a solicitat să fie efectuate consultări suplimentare pe motiv că există mai multe prevederi neclare privind activitatea furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. Potrivit documentului, „ în cazul în care într-o reţea de comunicaţii electronice sunt plasate două şi mai multe materiale cu caracter extremist, în baza cererii Serviciului de Informaţii şi Securitate, a Procurorului General sau procurorilor subordonaţi acestuia, instanţa de judecată poate decide blocarea definitivă sau pentru o perioadă de până la un an a accesului la reţeaua respectivă de comunicaţii electronice”.

Ministrul Pavel Filip consideră că unele prevederi din proiect pot fi interpretate ca ingerință în activitatea operatorilor de comunicații electronice sau în procesele de Guvernanță a Internetului – subiect sensibil la nivel global, care trebuie tratat cu maximă atenție.

„În documentele de politici ce ţin de reglementarea Internetului trebuie respectate trei principii de bază: libertatea de exprimare, protejarea drepturilor omului şi securitatea datelor cu caracter personal”, a accentuat Pavel Filip.

Comisia Europeană şi Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor nu au adoptat încă o viziune comună privind Guvernanţa Internetului.