Nume
Parola
Vizualizări: 2847
Securitatea cibernetică, discutată la Comrat
Chişinău, 16 Octombrie 2013 — „În era în care securitatea cibernetică reprezintă un subiect mai mult decât sensibil, Strategia Moldova Digitală 2020 oferă cetățenilor posibilitatea de păstrare a dreptului la intimitate”, a declarat viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitalie Ciolac, în cadrul întâlnirii cu administrația UTA Găgăuzia. Viceministrul a vorbit despre beneficiile oferite de tehnologiile informaționale, accentuând importanța securității informațiilor. Vitalie Ciolac a făcut referire la capitolul-cheie din Strategia Moldova Digitală 2020 „Asigurarea unui mediu digital securizat și protejat”.
Totodată, au fost prezentați cei trei piloni ai Strategiei: infrastructură și acces, conținut digital și servicii electronice, capacități și utilizare. Moldova Digitală 2020 presupune o societate informațională modernă prin transparentizarea actului de guvernare și extinderea gamei de servicii electronice pentru cetățeni și mediul de afaceri, a mai declarat Vitalie Ciolac.
Conducerea UTA Găgăuzia s-a arătat interesată de proiectele lansate de MTIC: tranziția la televiziunea digitală, IT Park, planul de dezvoltare a Î.S. „Poșta Moldovei” și, în mod special, serviciul Curier Rapid. Cel din urmă constă în transportarea și distribuirea rapidă a oricăror tipuri de trimiteri, indiferent de greutate și volum pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Expeditorul poate urmări în timp real traseul trimiterii sale datorită serviciilor online.
Conform agendei vizitei la Comrat, viceministrul TIC a primit în audiență cetățeni, care au solicitat ajutor pentru instalarea fibrei optice. Vitalie Ciolac a promis susţinere în depăşirea acestei probleme şi a menţionat că Strategia „Moldova Digitală 2020” prevede ca toate localitățile să fie asigurate cu cel puțin un punct de prezență a rețelei de fibră optică şi să aibă acces la Internet de cel puțin 30Mbps.