Nume
Parola
Vizualizări: 2728
Moldova şi Armenia, în dialog privind colaborarea în domeniul IT
Chişinău, 8 Octombrie 2013 — Viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitalie Tarlev, efectuează în perioada 4-8 octombrie 2013, o vizită de lucru în Armenia. Scopul misiunii este de a efectua un schimb de experienţă privind promovarea sectorului şi iniţierea unor parteneriate viabile în domeniul IT. Din delegaţie fac parte reprezentanţi ai sectorului public, ai USAID şi ai companiilor din domeniul TIC. Vizita se desfăşoară cu susţinerea Proiectului USAID CEED II.
Agenda vizitei include participarea delegaţiei la Congresul ArmTech, Expoziţia ICT Digitec 2013, Conferinţa BSEC privind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, precum şi vizite de documentare la centrele de inovaţie şi excelenţă, întruniri cu reprezentanţi ai companiilor TIC din Armenia.
Cu un potenţial uman şi economic comparabil cu cel al Republicii Moldova, Armenia a înregistrat succese remarcabile în atragerea companiilor multinaţionale din domeniul IT, care realizează proiecte de succes în domeniul cercetării şi dezvoltării de produse program în această ţară, creând locuri de muncă înalt calificate şi bine plătite. Armenia beneficiază, de asemenea, de o susţinere considerabilă externă în promovarea TIC în educaţie şi dezvoltarea instruirii creative.
Potrivit părţii armene, formula succesului o reprezintă combinarea eficientă a eforturilor şi acţiunilor Guvernului, sectorului privat şi partenerilor de dezvoltare, dar şi o activitate sistematică cu diaspora armenilor de peste hotare în vederea creării unui ecosistem propice dezvoltării inovaţiilor şi încurajării cercetărilor în domeniul IT.
În cadrul vizitei urmează să fie semnat Memorandumul de colaborare între Asociaţia Naţională a Companiilor TIC din Moldova şi Uniunea Companiilor TIC din Armenia. Iniţiativa va crea oportunităţi de colaborare şi preluare de experienţă şi va trasa domeniile prioritare de cooperare.