Nume
Parola
Vizualizări: 3320
La grădiniţa pentru copiii cu deficienţe de vedere din Tiraspol a încolţit încrederea într-o viaţă mai bună
Chisinau, 8 Octombrie 2013 — Peste 100 de copii cu deficiențe vizuale vor beneficia de condiții mai bune de educație și de recuperare odată cu renovarea capitală a singurei grădinițe specializate de acest gen din Tiraspol. Este rezultatul efortului depus de UE şi PNUD în cadrul unui program mai amplu de susţinere a măsurilor de promovare a încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Grădinița nr. 44 din Tiraspol funcționează de 48 de ani fără întreruperi, însă niciodată până acum n-a fost reparată capital. „ Dispunem de personalul necesar, echipamentul şi programele educaţionale speciale pentru a oferi copiilor nu doar educaţie timpurie, dar şi posibilitatea de a-şi îmbunătăţi vederea şi de a se integra în societate. Din cauza condiţiilor precare din grădiniţă, acest lucru era însă greu de realizat. Reţelele inginereşti erau vechi şi deteriorate, ceea ce ducea la pierderi de energie electrică şi termică, iar acoperişul spart ne crea mari probleme pe timp ploios. Cu forțele proprii n-am fi reușit niciodată să rezolvăm aceste probleme”, spune Ala Tocareva, directoarea grădiniţei.

În câteva luni, grădiniţa pentru copii cu deficienţe de vedere din Tiraspol a trecut printr-o transformare radicală. Cu un buget de 117,6 mii euro, din care 10 mii Euro sunt contribuţia comunităţii, a fost renovat atât interiorul, cât şi exteriorul edificiului, a fost schimbat acoperişul instituţiei, a fost înlocuit sistemul de încălzire şi cel de canalizare, au fost reabilitate reţelele electrice şi au fost schimbate uşile şi ferestrele. De asemenea, grădiniţa a fost dotată cu mobilierul necesar.

Prezent la ceremonia de deschidere a grădiniţei, Ambasadorul Pirkka Tapiola, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, a menţionat că reconstrucţia grădiniţei din Tiraspol este parte a unui program mai mare susţinut de Uniunea Europeană în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului şi dezvoltării bunelor relaţii între ei. “În mod special, sunt încurajat de faptul că acest proiect a arătat comunitatea și oamenii în acțiune, care s-au mobilizat de rînd cu UE și PNUD pentru a renova grădinița”, a mai menţionat Pirkka Tapiola.

În cadrul Programului UE-PNUD, 40 de proiecte de renovare a infrastructurii sociale sunt în curs de implementare, contribuind direct la îmbunătățirea calității vieții a peste 120 mii de oameni de pe cele două maluri ale Nistrului. Numai pe parcursul ultimului an, în regiunea transnistreană au fost renovate 6 instituţii sociale, dinte care grădiniţele din localităţile Ţîbuleuca şi Ternăuca, centrele sportive din oraşul Grigoriopol şi comuna Parcani şi a fost construită din temelie o cantină pentru elevii şcolii din satul Butor.

„Suntem fericiți că micuţii cu deficienţe de vedere vor beneficia nu doar de un proces efectiv de educaţie, dar şi de servicii specializate şi condiţii adecvate conform nevoilor lor. Asemenea proiecte aduc oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului mai aproape. Realizarea unor rezultate bune împreună contribuie la încrederea lor în viitor și generează noi acțiuni în beneficiul comunității”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Reprezentant Permanent PNUD în Moldova.

Pe lângă proiectele de renovare a infrastructurii sociale, Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” sprijină financiar şi tehnic proiecte comune în alte patru domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, a societăţii civile, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant. Programul este implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,600,000 Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,500,000 Euro) și PNUD.

Mai mult despre Programul SCBM: http://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/operations/projects/poverty_reduction/confidence-building-measures-programme-.html

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să o contactaţi pe Natalia Costaş, consultant în comunicare al Programului SCBM, Tel: (+ 373) 69221141, natalia.costas@undp.org