Nume
Parola
Vizualizări: 3755
Sorin Mereacre: Societatea civilă încurajează Uniunea Europeană să semneze Acordul de Asociere cu Republica Moldova
Chișinău, 5 Octombrie 2013 — Societatea civilă încurajează Uniunea Europeană să parafeze și să semneze Acordul de Asociere cu Republica Moldova, pentru a-i da țării și oamenilor de aici șansa unei vieți mai bune și mai demne, a declarat Sorin Mereacre, Președintele Fundației Est-Europene, în cadrul Forumului Societății Civile care se desfășoară la Chișinău.

Menținerea succesului de la Vilnius nu va fi însă o sarcină ușoară pentru Republica Moldova, pentru că situația internă este foarte volatilă în Republica Moldova. Parafarea Acordului de Asociere nu înseamnă că procesele europene vor deveni ireversibile, spune Sorin Mereacre.

Președintele Fundației Est-Europene subliniază că semnarea Acordului de Asociere cu UE va însemna că autoritățile vor trebui să se miște spre o altă calitate a reformelor – în justiție, în mediul de afaceri, educație sau medicină. „Așteptăm să vedem schimbări importante în viața de zi cu zi. Societatea civilă încurajează clasa politică să ratifice și să semneze Acordul de Asociere. Acest lucru va încuraja încrederea oamenilor pentru o viață mai bună, prin impulsionarea reformelor interne care să îmbunătățească viața de zi cu zi a oamenilor”, afirmă Sorin Mereacre.

Potrivit lui, clasa politică trebuie să dea acestei țări o șansă – o șansă cetățenilor de a avea o viață demnă aici pe loc, fără să emigreze în alte țări.

Pe de altă parte, semnarea Acordului de Asociere cu UE, spune Sorin Mereacre, va da un nou impuls societății civile să ceară mai multe reforme autorităților și să creeze împreună cu mediul de afaceri și instituțiile statului masa critică pentru ca reformele europene să devină ireversibile în Republica Moldova.

Pentru ca Republica Moldova să aibă un parcurs european cu adevărat de succes Guvernul trebuie să fie activ în realizarea reformelor și în combaterea corupției. Societatea civilă trebuie să monitorizeze aceste procese și să le impulsioneze, presa trebuie să devină cu adevărat un câine de pază al societății, fără a manipula opinia publică, iar Republica Moldova pe ansamblu trebuie să facă față încercărilor de a deturna acest parcurs european care vin atât din interior, cât și din afară, spune Sorin Mereacre, Președintele Fundației Est-Europene.

Cea de-a cincea ediție a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic este organizată cu suportul oferit de Comisia Europeană/Serviciul European de Acțiune Externă, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei, Guvernul Suediei, Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei, Transparency International Moldova și Fundația Est-Europeană.