Nume
Parola
Vizualizări: 2609
Festivalul ”Iubește-ți rîul!”la prima ediție
Chisinau, 3 Octombrie 2013 — Născut la poalele celui mai înalt deal din Moldova și vegheat de falnicii stejari ai Codrilor din Călărași, izvorul rîului Bîc a găzduit cel dintâi festival cu genericul ”Iubește-ți rîul!”, duminică, 29 septembrie 2013 la Temeleuți, Călărași. În jur de 1000 de invitați și oaspeți de toate vîrstele au fost prezenți la eveniment și au celebrat pentru prima dată ziua rîului Bîc.
Localizat într-o minunată poiană pe malul rîului Bîc, orășelul festivalului părea desprins dintr-un vechi basm cu specific românesc. Înconjurat de maiestuoase dealuri de un verde viu de smarald, pe fondalul unui cer albastru de peruzea, țesut cu raze aurii de soare, aveai impresia că ai făcut o călătorie virtuală în timp, și ești pe timpurile strămoșilor noștri, care se adunau duminica la hora satului pe poiana din pădure, petrecînd frumos timpul. Lumea bună adunată la festivalul rîului Bîc, s-a prins în horă și a jucat întreaga zi, îndemnată de muzica bună a ansamblurilor folclorice din Călărași, Strășeni, Anenii Noi și Ialoveni, dar și de surprizele muzicale oferite cu mult drag de ansamblul folcloric ”Plăieșii”, Maria Iliuț, Ionel Istrati, Maria Țarină și trupa the Peeno. A fost sărbătoare frumoasă atît pentru localnici cît și pentru cei veniți din alte raioane.
Plăcintele, sarmalele, bucatele pregătite la grătar, vinul de casă, mustul și alte delicii locale nu au lipsit de la iarmarocul gastronomic al festivalului și au fost savurate cu mare plăcere de toți oaspeții. Obiecte de artizanat, suvenire și produse ecologic-pure recoltate în localitățile amplasate în bazinul r. Bîc au fost comercializate la iarmaroc. De asemenea, meșterii cei mai iscusiți din localitățile bazinului r. Bîc au vernisat și expoziții cu vânzare, iar cei care au dorit să achiziționeze obiecte tradiționale autentice au avut minunata ocazie să o facă.
Copilașii dar și cei care au trecut demult de vârsta copilăriei au avut parte de momente unice și foarte creative, meșterind din lut polimeric bibelouri în stil acvatic împreuna cu cele mai frumoase și pozitive artiste - Vera Baciu și Inga Grigoriu, laboratorul de creație ”Carousel”. Cu fețele uimite și curioase, copii și mai mari și mai mici pictau pe pietricele diferite vietăți acvatice împreună cu talentata pictoriță - Vasiluța Vasilache, care împreună cu echipa sa au organizat și un face-painting deosebit pentru cei mici.
Cei prezenți la festival au avut o ocazia să admire o prezentare cu avionul oferită de Clubul Sportiv ”Aeroclub Călărași”. Tinerii dar și doritorii de toate vîrstele au avut posibilitatea să practice jocuri sportive oferite de Clubul Tehnic-Sportiv ”Azimut”, s. Ignăței, r. Rezina. În apropierea festivalului, s- au organizat concursuri, incluse cu probe de radiogoniometrie pentru cei interesați de radio-amatorism.
Cinemateca improvizată din orașul festivalului a adunat doritori care au avut ocazia să se documenteze vis-a-vis de situația actuală alarmantă a rîului Bîc, sursele și factorii de poluare. Aceste filme au fost realizate de participanții la Forumul Tinerilor din Bazinul rîului Bîc din 24 martie 2013. De asemenea, o minunată expoziție de fotografie a participanților la Forumul Tinerilor din Bazinul rîului Bîc din 24 martie 2013, a fost organizată în cadrul Festivalului.
Fiind la prima sa ediție, festivalul rîului Bîc a reușit să adune oameni sufletiști, cei cărora le pasă cu adevărat de soarta rîului de care este legata viața de zi cu zi. Suntem convinși că cea de-a doua ediție va duna mult mai mulți doritori de a se implica în salvarea rîului, iar cu timpul toată lumea va îndrăgi rîul Bîc, dar și pe celelalte 3629 de rîuri din țară, care au nevoie de protecția și atenția noastră.
Vrem să aducem sincere mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în pregătirea și organizarea acestui minunat festival:
Sponsorilor: fundaţia americană UCEF, întreprinderea de producere a apei iodate “aqua unIQa”.
Partenerilor: Consiliul de Bazin Bîc, Primăria satului Temeleuţi, Consiliul Raional Călăraşi, Consiliul Raional Străşeni, Consiliul Raional Ialoveni, Consiliul Raional Anenii Noi, Ministerul Apărării al Republicii Moldova, compania de organizare evenimente “Imaş Muzical”, compania de divertisment “YouBeSC”, Agenției de Dezvoltare Regională Centru, AO ”Ecosfera”.
Partenerilor media: UNIMEDIA, CIVIC.MD, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Teleradio-Moldova.
Și nu în ultimul rînd vrem să aducem mulțumiri prietenilor noștri dragi - voluntarilor care s-au implicat în mod deosebit în organizarea acestui frumos festival.