Nume
Parola
Vizualizări: 2580
Ministrul Pavel Filip a deschis Luna Securității Cibernetice în Guvern
Ch, 1 Octombrie 2013 — Luna Securității Cibernetice în Guvern a început astăzi, 1 octombrie a.c., cu o dezbatere organizată de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor despre metodele de protejare a cetățenilor care folosesc internetul, în fața riscurilor cibernetice. Dezbaterea a pornit de la prezentarea prevederilor din capitolul „Asigurarea unui mediu digital securizat şi protejat” - un capitol-cheie din Strategia Moldova Digitală 2020.

Ministrul Pavel Filip a vorbit despre riscurile cibernetice la care este supusă societatea de astăzi, beneficiară a tehnologiilor informaționale, precum și despre metodele de securizare pe care le au la dispoziție utilizatorii de internet.

„Internetul a devenit o parte inerentă a vieţii, care ne asigură un şir de beneficii, dar ne face şi mai vulnerabili în faţa ameninţărilor în spaţiul virtual. 80 la sută din mesajele electronice sunt spam-uri, care răspândesc viruşi. Vecinii ţării noastre: România şi Ucraina sunt în primele 10 ţări din lume supuse atacurilor cibernetice. Flagelul furtului de identitate şi a fraudei on-line avansează. Din acest motiv, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor acordă o atenţie sporită asigurării securităţii cetăţenilor în spaţiul digital”, a declarat Pavel Filip.

El a precizat că documentul strategic al Ministerului, Moldova Digitală 2020, conține un capitol important dedicat creării condiţiilor pentru sporirea gradului de securitate şi a nivelului de încredere a cetăţenilor în spaţiul digital. “În acest scop sunt prevăzute un şir de acţiuni, între care, înăsprirea legislaţiei în domeniu,creşterea nivelului de securitate cibernetică a infrastructurii şi a gradului de informare privind riscurile existente”, a spus Pavel Filip.

Directorul Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, a opinat că Strategia Moldova Digitală 2020 propune politici bune pe care Guvernul trebuie să le aplice pentru asigurarea securităţii cibernetice. Astfel, ca interacţiunea dintre stat şi cetăţean în mediul virtual să fie sigură şi să fie garantată protecţia datelor cu caracter personal. „Pe parcursul lunii octombrie, vor fi organizate mese rotunde, ateliere de lucru, conferinţe privind sporirea securităţii în spaţiul digital. La aceste acţiuni vor participa funcţionari publici, specialişti IT din sectorul public şi cel privat, reprezentanţi ai societăţii civile”, a specificat Stela Mocan.
Luna Securităţii Cibernetice în Guvern este organizată de MTIC, Cancelaria de Stat şi Centrul de Guvernare Electronică. Evenimentul are ca scop promovarea și asigurarea securității informației, în contextul modernizării tehnologice a guvernării şi este sincronizat cu Luna Securității Cibernetice Europene. http://www.enisa.europa.eu/