Nume
Parola
Vizualizări: 2708
Moldova vrea să preia din experienţa Estoniei în dezvoltarea serviciilor electronice
Chişinău, 30 Septembrie 2013 — Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Regionale al Estoniei, Siim Kisler. Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii asupra agendei bilaterale şi posibilităţilor de dezvoltare a colaborării moldo-estoniene, inclusiv prin împărtășirea bunelor practici estoniene în domeniul e-guvernare și e-servicii.
Ministrul Pavel Filip a menţionat că experiența Estoniei în ce privește dezvoltarea societății informaționale, a sectorului de comunicații și servicii electronice este valoroasă pentru noi mai ales acum, când Guvernul a aprobat Strategia Moldova Digitală 2020 şi urmează prin programe concrete să aplicăm prevederile documentului.
„Astfel, vom putea evita unele greşeli şi parcurge mai uşor drumul de edificare a unei Societăţi Informaţionale Moderne, aflată în beneficiul fiecărui cetăţean în parte. MTIC este interesat să asigure un mediu favorabil pentru livrarea unui număr cât mai mare de servicii electronice. Pentru atingerea acestui scop dispunem de o infrastructură de comunicaţii dezvoltată şi internet de mare viteză. Strategia prevede că în viitor cetăţenii vor avea nevoie de un singur document în raport cu statul - buletinul de identitate. Restul documentelor se vor regăsi în baza electronică de date”, a specificat Pavel Filip.
Ministrul TIC a relevat că în prezent există o oarecare reticenţă din partea instituţiilor statului, care doresc să menţină controlul asupra bazelor de date pentru a le furniza cetăţeanului contra plată, dar această rezistenţă urmează a fi depăşită. Este vorba de o schimbare a modului de guvernare, asigurând o transparenţă maximă şi implicând structurile primare în actul guvernării.
Ministrul Afacerilor Regionale al Estoniei, Siim Kisler, a apreciat politicile promovate de Minister, exprimând disponibilitatea de împărtăşi din experiența acumulată în acest domeniu. Actualmente, în Estonia certificatul de naştere şi de căsătorie există doar în varianta electronică, pentru al cincilea an consecutiv estonienii votează prin sistemul electronic, a spus ministrul estonian. Partea estoniană s-a arătat dispusă să acorde Republicii Moldova expertiză în aplicarea proiectelor din cadrul Strategiei Moldova Digitală 2020 şi asistenţă în baza unor proiecte din cadrul Parteneriatului Estic.
Ministrul Afacerilor Regionale al Estoniei, Siim Kisler, se află la Chişinău cu ocazia participării la Forul oamenilor de afaceri din Moldova şi Estonia. Până acum Guvernul Estoniei a susţinut financiar realizarea mai multor proiecte în ţara noastră, între care asigurarea transparenţei guvernării şi securităţii informaţionale.