Nume
Parola
Vizualizări: 3409
Bun Venit la primul festival al rîului Bîc ”Iubește-ți rîul!”
Chisinau, 26 Septembrie 2013 — Duminică, 29 septembrie 2013, satul Temeleuți raionul Călărași va fi gazda primului festival ecologic, dedicat rîului Bîc ”Iubește-ți rîul!”. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 12.00 iar intrarea este liberă și sunt așteptați toți cei care își doresc să contribuie la renașterea rîului Bîc.
Muzica bună, dansurile ansamblurilor și colectivelor folclorice din localitățile traversate de rîul Bîc, precum și a invitaților speciali ai festivalului - ansamblul folcloric ”Plăieșii”, Maria Iliuț, Ion Razza, Ionel Istrati și Maria Țărnă vor face de sărbătoarea, care va aduna locuitori ai bazinului rîului Bîc, veniți să celebreze pentru prima oară Ziua rîului Bîc.
Gospodinele și gospodarii din regiune vor pregăti bucate locale preparate după vechi rețete din zonă. Gurmanzii vor avea posibilitatea să savureze bucate de casă, plăcinte, sarmale, bucate pregătite la grătar, vin de casă, must și alte delicii locale.
La iarmaroc se vor comercializa obiecte de artizanat, suvenire și produse ecologic-pure recoltate în localitățile amplasate în bazinul r. Bîc. Aveți posibilitatea să achiziționați: coșuri și obiecte din lozie, vase din lut, bluze, ii, catrințe, broboade, prosoape, bijuterii hand-made, struguri, nuci, miere, uleiuri, legume și fructe, produse de panificație și patiserie, vin de casă, must, plante medicinale, miere de albine, etc.
Cei pasionați de artă și de tradițiile meșteșugărești, se vor familiariza cu aceste activități în cadrul atelierului demonstrativ al meșterilor Lilian și Ruslan Scutelnic. De asemenea, meșterii din localitățile bazinului r. Bîc vor vernisa și expoziții cu vânzare pentru cei care doresc să achiziționeze obiecte tradiționale autentice.
Copiii dumneavoastră nu se vor plictisi și vor participa la atelierul creativ ”Aqualife” condus de pictorul Vasiluța Vasilache. Aici se vor organiza desene pe pietre în stil acvatic, concursuri de desen pe tema acvatică, face-painting.
Cei pasionați de bijuterii hand-made din lut polimeric vor avea ocazia să învețe această artă în cadrul atelierul realizat de laboratorul de creație ”Carousel” condus de profesionistele Vera Baciu și Inga Zaiț.
Cei prezenți la festival vor avea posibilitatea sa admire o prezentare în aer liber oferită de Clubul Sportiv ”Aeroclub Călărași”. Veți putea urmări zboruri cu deltaplanul, parașutism, aero-demonstrații cu avion, aero-demonstrații cu elicopter.
Tinerii dar și doritorii de toate vîrstele vor avea posibilitatea să practice jocuri sportive oferite de Clubul Tehnic-Sportiv ”Azimut”, s. Ignăței, r. Rezina. În apropierea festivalului, în pădure se vor organizarea concursurilor, incluse cu probe de radiogoniometrie pentru cei interesați de radio-amatorism.
În orășelul festivalului se va instala un cort pentru familiarizare cu materiale despre râu și efectele poluării asupra sănătății și vieții noastre (fotografii, filme, broșuri, rapoarte). Veți putea admira o expoziție de fotografii a participanților la Forumul Tinerilor din Bazinul rîului Bîc din 24 martie 2013. Totodată veți putea viziona filme despre rîul Bîc, realizate de tinerii participanți la Forumul Tinerilor din Bazinul Rîului Bîc din 24 martie 2013.
De asemenea, veți avea ocazia să faceți o promenadă împreună cu familia și prietenii în pădure, cu trăsura, și să vizitați izvorul rîului Bîc, savurînd apa vie, rece și pura a acestuia.
Transportul public - microbusele Chisinau-Temeleuți (Festivalul rîului Bîc) vor porni duminică, la ora 10.00 de lîngă piața de pe str. Calea Ieșilor 2/3. Prețul calatoriei într-o direcție este 27 lei. Durata călătoriei - 40 minute.
Scopul festivalului este de crea un spirit de familie în întreg bazinul rîului Bîc, reprezentată de populația din orașele și satele amplasate pe malurile râului.

Astfel, dacă nu ești indiferent de sănătatea ta, a familiei tale, a celor dragi, dacă îți pasă de viitorul tău și cel al copiilor tăi, vino pe 29 septembrie în satul Temeleuți, raionul Călărași, la ora 12.00, la festivalul rîului Bîc ”Iubește-ți rîul!” și demonstrează că îți pasă!
Programul festivalului poate fi vizualizat aici.
Pentru detalii vă rugăm să ne contactați la nr. de telefon: 83-67-27; GSM: 060176393; e-mail: alla.vacarciuc@gmail.com. Persoană de contact: Alla Vacarciuc, Coordonator Comunicare, Centrul Național de Mediu

Mai multă informaţie despre festival o veţi găsiţi accesând www.riulbic.md