Nume
Parola
Vizualizări: 2933
MTIC iniţiază negocieri privind crearea unui Centru IBM de Cercetare și Dezvoltare
Chişinău, 18 Septembrie 2013 — Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și compania IBM au inițiat negocieri privind posibilitatea creării unui Centru IBM de Cercetare și Dezvoltare în Republica Moldova. Despre acest subiect au discutat astăzi Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, şi directorul IBM în Europa de Est și Asia, Spiros Teleologou. Oficialul IBM se află într-o vizită de lucru în ţara noastră, în perioada 17-19 septembrie.
În cadrul întrevederii ministrului Pavel Filip cu directorul IBM, Spiros Teleologou, au fost discutate propunerile privind Conceptul instituirii în Republica Moldova a unui Centru IBM de Cercetare și Dezvoltare. Activitatea unui astfel de Centru va contribui la dezvoltarea cercetării și inovației pe domenii prioritare și va asigura accesul la cele mai performante tehnologii.
„Republica Moldova trebuie să învețe să transforme proprietatea intelectuală în valoare economică reală. Avem un potenţial intelectual deosebit şi e necesar să-l punem în valoare”, a declarat ministrul. Pavel Filip a menționat că Republica Moldova este într-un amplu proces de transformare și modernizare pe diferite dimensiuni, unul din principalele instrumente fiind de rînd cu integrarea europeană, introducerea și absorbția noilor tehnologii informaționale și de telecomunicații. Oferta MTIC este Strategia multisectorială de dezvoltare a societății informaționale – Moldova Digitală 2020, precum și Strategia de Competitivitate a sectorului IT, proiectul legii despre IT parcuri, programul de tranziţie la TV digitală.
Oficialul IBM a salutat politicile promovate de Minister, menționând că aplicarea noilor tehnologii informaţionale şi de comunicaţii are un impact benefic asupra economiei, nivelului de trai al populaţiei şi că proiectele de cercetare și inovare trebuie să ocupe un rol important în procesul de elaborare și implementare a cadrului de politici.
Discuţiile cu oficialul IBM au continuat în format extins cu participarea reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Economiei, Educaţiei, ai sectorului privat din domeniul TIC și ai mediului academic. Specialiștii din domeniul TIC au salutat inițiativa creării unui Centru IBM de Cercetare și Dezvoltare în Republica Moldova, fapt ce va favoriza activitatea inovaţională, va crea noi locuri de muncă şi va spori competitivitatea economică a ţării.
Domeniul principal de activitate al IBM este Cercetarea și Dezvoltarea în care compania investește anual peste 6 miliarde de dolari.