Nume
Parola
Vizualizări: 2737
În premieră ÎS „Radiocomunicații” aplică standardul Digital Radio Mondial (DRM)
Chişinău, 16 Septembrie 2013 — „Odată cu tranziția la standardul Digital Radio Mondial (DRM), radioascultătorii vor putea recepționa postul Radio Moldova pe o arie mai vastă și cu o calitate mai bună a sunetului”, susţine viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Dumitru Parfentiev. Noul echipament a fost oferit de partenerii germani.
Întreprinderea de Stat „Radiocomunicații” a instalat în regim de testare un emițător nou de radiodifuziune pe unde medii în frecvența 873 kHz. Dispozitivul va permite difuzarea programului național „Radio Moldova” atât în regim analogic, cât și în regim digital DRM (Digital Radio Mondial). Viceministrul Dumitru Parfentiev a vizitat centrul radio din orașul Codru, mun. Chișinău, unde este amplasat emițătorul care difuzează programul național de radio în unde medii în zona centrală a țării.
„Noua tehnologie DRM permite diminuarea esențială a consumului de energie electrică - de 2 ori mai puțin pe perioada testării, asigură siguranța în exploatare şi optimizează cheltuielile de mentenanță. Mai mult, odată cu tranziția la standardul DRM, radioascultătorii vor putea recepționa postul Radio Moldova pe o arie mai vastă și cu o calitate mai bună a sunetului”, afirmă Dumitru Parfentiev.
Noul echipament care permite recepția DRM este o premieră pentru Republica Moldova. O astfel de tehnologie este utilizată în România, Italia, Germania. ÎS „Radiocomunicații” este deținătorul principal la nivel național de stații de televiziune și radiodifuziune. În prezent, de serviciile de difuzare și transport programe beneficiază peste 30 de instituții ale audiovizualului din Republica Moldova și de peste hotare.