Nume
Parola
Vizualizări: 2565
Şedința Grupurilor de lucru pentru telecomunicaţii şi servicii poştale din partea Chişinăului şi Tiraspolului
Chişinău, 13 Septembrie 2013 — Pe 11 septembrie, la Chişinău, a avut loc ședința Grupurilor de lucru pentru telecomunicaţii şi servicii poştale din partea Chişinăului şi Tiraspolului. Au fost puse în discuţie mai multe probleme din domeniul comunicațiilor electronice, în special, aspecte ce țin de funcționarea rețelelor de televiziune multi-canală MMDS în regiunea transnistreană în banda de frecvențe 2500-2690 MHz, care în conformitate cu actele normative internaționale și regionale nu este destinată pentru astfel de rețele. În scopul evitării perturbării de către rețelele respective a celor de comunicații mobile de generația a 4 (4G), care vor fi construite de către companiile autorizate conform condițiilor de licență, părții transnistrene i-a fost propusă o soluție de compromis, care prevede excluderea treptată în decurs de 2-3 ani a rețelelor MMDS din banda de frecvențe respectivă.

Deși aspectele tehnice au fost coordonate în prealabil, partea transnistreană a venit cu o serie de modificări de ordin formal în documentul discutat în ședință, fapt care a făcut imposibilă semnarea acestuia. În conformitate cu prevederile Regulamentului comun al grupurilor de lucru la nivel de experţi pentru consolidarea măsurilor de încredere şi dezvoltarea interacţiunii, experţii au convenit ca partea moldovenească, în termen de 3 zile, să transmită părţii transnistrene pentru semnare procesul-verbal al şedinţei.

Aspectele ce țin de difuzarea reciprocă a programelor de televiziune (programului “Moldova 1”- în regiunea transnistreană și “ТВПМР”– în dreapta r. Nistru) urmează să fie analizate suplimentar conform prevederilor cadrului juridic.