Nume
Parola
Vizualizări: 3165
PSRM CONDAMNĂ FURTUL PROPRIETĂȚILOR DE STAT ȘI CERE NAȚIONALIZAREA ACTIVELOR ÎNSTRĂINATE
11 Septembrie 2013 — Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă în cel mai categoric mod situația creată în jurul Băncii de Economii din RM și multor altor instituții cu caracter strategic pentru Republica Moldova. PSRM constată faptul că actuala guvernare a întrecut demult toate limitele posibile, iar recentele evoluții în acest sens confirmă odată în plus că această guvernare, sub lozincile integrării europene, nu este doar una antieuropeană, antisocială, îndreptată împotriva propriilor cetățeni, ci este una cu adevărat criminală.
Este strigător la cer faptul ca o bancă, care a fost pînă mai ieri una de-a dreptul populară, majoritatea acțiunilor aparținînd statului, o bancă prin care s-au efectuat și se efectuează încă practic toate plățile sociale, banca care cîțiva ani în urmă aducea profit anual de sute de milioane lei statului și cetățenilor Republicii Moldova, la fel ca și în cazul altor instituții ce au aparținut statului, au ajuns victime ale unor escrocherii de proporții organizate de guvernanții iresponsabili de la Chișinău. În instanță finală, victime ale acestor înțelegeri partiinice similare celor de la mijlocul și sfîrșitul anilor 90 sunt cetățenii țării, anume ei au fost mințiți și delapidați de bunurile ce le aparțin în cel mai josnic mod.
Autoritățile corupte înțeleg că le-a rămas să guverneze o perioadă scurtă de timp și fac tot posibilul ca să vîndă sau să reîmpartă tot ce mai are un preț și prezintă interes în Republica Moldova. Pe lista de așteptare sunt și alte întreprinderi importante din țară, cum ar fi S.A. “MoldTelecom”, S.A. “Aroma”, Combinatul de vinuri Ialoveni, CETuri, REDurile etc.
În aceste condiții, PSRM face apel către toate forțele politice parlamentare și extraparlamentare, la fel și reprezentanților societății civile de a se opune în cel mai categoric mod dezmățului organizat de către actuala guvernare.
PSRM consideră necesar în regim de urgență:
a) convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului cu organizarea obligatorie a audierilor publice pe marginea BEM și altor instituții care urmează a fi supuse înstrăinării și/sau privatizării ulterioare. PSRM insistă ca și în cazul raportului comisiei parlamentare pe BEM ca această ședință să poarte anume caracter public cu invitarea tuturor factorilor de decizie și implicarea la scară largă a mass-media, a societății civile, corpului diplomatic trebuie să fie asigurat pentru identificarea responsabililor ce au prejudiciat statul. Practica anterioară a ședințelor închise trebuie oprită;
b) investigarea cazurilor de către organele abilitate și tragerea la răspundere, inclusiv penală a tuturor celor care s-au făcut de vină pentru aceste fărădelegi;
c) abrogarea legii prin care au fost excluse din lista bunurilor nepasibile de privatizare întreprinderile statului cu caracter strategic pentru dezvoltarea economiei Moldovei, PSRM înregistrînd déjà un proiect de inițiativă legislativă în acest sens.
d) discutarea pe larg în societate a conceputului sectoarelor strategice ale statului, părți componente ale cărora nu pot fi privatizate și/sau înstrăinate. PSRM consideră că naționalizarea activelor de care a fost deposedat ilegal statul este cea mai corectă și probabil singura soluție. Statului și cetățenilor trebuie să le fie întoarse acele instituții care timp de ani au activat în beneficiul lor.
e) PSRM se va adresa tuturor misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău pentru a interveni în stoparea acestor acțiuni.