Nume
Parola
Vizualizări: 2677
Întrevedere: Ministrul TIC - Ambasadorul Ungariei în RM
Chişinău, 6 Septembrie 2013 — Relaţiile bilaterale pe segmentul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi posibilităţile extinderii acestora au fost discutate în cadrul întrevederii ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, cu Ambasadorul Ungariei la Chişinău, dl Matyas Szilagyi. Cei doi oficiali au vorbit despre obiectivele şi priorităţile de dezvoltare între Republica Moldova şi Ungaria în domeniului edificării societăţii informaţionale şi şi-au exprimat dorinţa de a stabili punctele tangente pentru implementarea şi promovarea proiectelor bilaterale.

Ministrul Pavel Filip a prezentat cele mai importante proiecte elaborate de Minister, între care Strategia Moldova Digitală 2020, Strategia de creştere a competitivităţii industriei TI , Programul de tranziţie de la televiziunea analogică la televiziunea digitală terestră. În cadrul întrevederii au fost lansate câteva propuneri de colaborare în domeniul comunicaţiilor electronice. Pavel Filip a menționat interesul pentru intensificarea contactelor între ministerele de profil în scopul studierii celor mai bune practici în domenii de interes reciproc, inclusiv servicii poștale, sistemul de preluare a numerelor de urgență –112, aplicarea euro-tarifelor pe roaming internaţional.

La rândul său, Ambasadorul Matyas Szilagyi, a confirmat disponibilitatea părţii ungare de a împărtăşi din experienţa acumulată în ce privește dezvoltarea societății informaționale, a sectorului de comunicații și servicii electronice, pronunţându-se pentru facilitarea relaţiilor bilaterale între instituţiile abilitate din cele două ţări.

Republica Moldova se află în topul statelor prioritare pentru asistenţă maghiară, acordată de Agenţia pentru Asistenţă şi Dezvoltare Internaţională din Ungaria. Până în prezent, Ungaria a oferit ţării noastre peste 200 de mii de euro pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare.