Nume
Parola
Vizualizări: 2405
Conducerea CCI a avut o întrevedere cu Ambasadorul Indiei
Chișinău, 5 Septembrie 2013 — Pe 5 septembrie 2013, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei a avut o întrevedere cu ES Murugesan Manimekalai, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Indiei în România, acreditat pentru Republica Moldova. În cadrul întrunirii, părțile au discutat despre modalitățile de intensificare a relațiilor comercial-economice moldo-indiene.
Vicepreședintele CCI, Tudor Olaru, a accentuat că, la momentul actual volumul schimburilor comerciale dintre țara noastră și India sunt foarte mici, însă există posibilitatea de a îmbunătăți situația. Un interes comun ar prezenta colaborarea în sectoarele: farmaceutic, vitivinicol, industria ușoară și textile, agroalimentar etc. În context, vicepreședintele CCI a invitat întreprinzătorii din India să viziteze Moldova, pentru a se familiariza cu oportunitățile și climatul de afaceri de la noi.
Pentru a contribui la intensificarea relațiilor comercial-economice moldo-indiene, ES Murugesan Manimekalai a propus semnarea unor memorandumuri de înțelegere între CCI a RM și Camerele de Comerț din India – organizații specializate în diferite sectoare ale economiei.
Tudor Olaru a menționat deschiderea CCI a Moldovei față de stabilirea relaţiilor de cooperare cu instituții similare din India, fapt ce va facilita schimbul de informații și va stimula inițierea noilor parteneriate între reprezentanții businessului din cele două țări.
Părțile au convenit să își consolideze eforturile în vederea organizării în comun a misiunilor economice, forumurilor de afaceri, participării întreprinzătorilor la evenimente congresual-expoziționale.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu India, pentru 6 luni ale anului 2013, a înregistrat suma de 17.5 mil. USD, scăzând cu 5.6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată a înregistrat suma de 0.4 mil. USD, micșorându-se de 8.5 ori faţă de șase luni ale anului 2012.
Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din India a însumat 17.2 mil. USD şi a înregistrat o creștere de 13.9% în raport cu primul semestru al anului 2012.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook