Nume
Parola
Vizualizări: 2852
Vicepreşedintele ICANN-Europa se află în vizită de lucru în Republica Moldova
Chişinău, 13 August 2013 — Vicepreşedintle Corporaţiei pentru Atribuirea Numelor şi Numerelor în Internet (ICANN-Europa), Nigel Hickson, întreprinde, în perioada 12-14 august, o vizită de lucru în Republica Moldova. Oficialul s-a întâlnit astăzi cu viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitalie Tarlev, reprezentanţi ai sectorului privat din domeniul TIC şi ai societăţii civile.
În cadrul întrevederii viceministrului TIC, Vitalie Tarlev, cu vicepreşedintle ICANN-Europa, Nigel Hickson, au fost puse în discuţie probleme ce ţin de sistemul de nume de domenii, Guvernanța Internetului și identificate modalități prin care ICANN ar putea să implice mai activ comunitatea Internetului în modelul actual al ICANN. Organizaţia, în rolul său de coordonator al Sistemului Numelor de Domenii are o relație de lucru cu toate țările care aplică acest sistem, în special cu statele care utilizează domenii de țară de nivel superior, în cazul Republicii Moldova acesta este .MD.
Viceministrul Vitalie Tarlev a reconfirmat poziţia Republicii Moldova în ce priveşte Guvernanţa Internetului, precizând că ţara noastră susţine neutralitatea şi libertatea Internetului în beneficiul societăţii, prin garantarea respectării drepturilor şi libertăţilor omului, principiilor unei societăţi deschise şi a pieţei libere şi transparente.

Vitalie Tarlev a informat oficialul despre proiectele Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în special, despre Strategia Moldova Digitală 2020 şi Strategia de competitivitate a industriei IT.” Cele două proiecte au menirea să asigure o dezvoltare sistemică şi previzibilă a ţării, în care utilizarea facilităţilor tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, conţinutul digital bogat şi serviciile informaţionale performante să contribuie la sporirea competitivităţii economice şi asigurarea bunăstării populaţiei”, declară viceministrul TIC.

Vicepreşedintle ICANN-Europa, Nigel Hickson, a salutat elaborarea celor două strategii, menţionând că în era Internetului domeniului TIC îi revine un rol deosebit în dezvoltarea social-economică a ţării. Cei doi oficiali au remarcat necesitatea implicării mai active a Guvernului în dialog cu ICANN. În această ordine de idei s-a propus organizarea unei sesiuni speciale dedicate Guvernanţei Internetului în cadrul Moldova ICT Summit 2014.

În decursul zilei de astăzi Nigel Hickson a vizitat ÎS „ MoldData”, specializată în elaborarea sistemelor informatice pentru administraţie şi business, şi s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Asociaţiei Companiilor Private din domeniul TIC, ai registratorilor locali de Internet şi ai societăţii civile. În timpul discuţiilor au fost abordate probleme ce ţin de prioritățile și viziunea ICANN cu referire la aspectele care vizează Guvernanța Internetului și sistemul de nume de domenii.

Corporaţia pentru Atribuirea Numelor şi Numerelor în Internet (ICANN) coordonează funcţiile Autorităţii pentru atribuirea numelor și numerelor în Internet - servicii tehnice cheie pentru operabilitatea agendei adreselor ce stau la baza Internetului, elaborează politici ce direcţionează modul de funcţionare a "numelor și numerelor" în Internet.