Nume
Parola
Vizualizări: 2717
Inedit pentru Moldova: un grup de pensionari au absolvit cursuri de IT
5 August 2013 — revăzute în programul de digitalizare a bibliotecilor publice „Novateca”, asigurarea accesului la Internet și cursurile de IT înregistrează succese. După o săptămână de instruire, un grup de 10 pensionari din oraşul Orhei au susţinut examenul final. La festivitatea de absolvire a participat viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitalie Tarlev.

„Pot vorbi şi eu prin Internet cu nepotul meu”, „Chiar dacă sunt la mii de km depărtare, mă simt mai aproape de copiii mei pentru că am învăţat cum se foloseşte computerul” – acestea sunt doar câteva mărturisiri ale pensionarilor absolvenţi. Cursul gratuit „Calculatorul şi Internet-ul nu au vârstă” prevede familiarizarea persoanelor vârstnice cu lucrul computerizat pentru a putea accesa informaţia online şi comunica cu nepoţii sau copiii plecaţi peste hotare. „Un obiectiv al programului este ca de serviciile oferite de sectorul TIC să beneficieze toţi pentru dezvoltarea culturii generale, dar mai ales pentru comunicare”, susţine viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor,Vitalie Tarlev, făcând referire la aportul programului „Novateca” pentru implementarea obiectivelor Strategiei „Moldova Digitală 2020”.

Aplicat de numai un an, programul „Novateca” înscrie rezultate considerabile în toate colţurile ţării. „Dorim să distrugem stereotipul de plictiseală în sălile de lectură, iar aceste cursuri de IT reprezintă doar unul dintre cele peste 30 de servicii inovatoare de bibliotecă”, susţine Iurii Datii, director executiv „Novateca”. Din iunie curent sunt organizate training-uri pentru asistenţi sociali, consiliere în carieră, instrumente de căutare a unui loc de muncă, cluburi de artă pentru copii.

Programul „Novateca” este implementat de IREX la inițiativa Global Libraries a Fundației Bill & Melinda Gates, cu suportul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor şi al Ministerului Culturii. Ca parte a Programului de Dezvoltare Globală, fundația ajută bibliotecile să asigure accesul gratuit la calculatoare, Internet, instruire pentru utilizarea la maxim a potențialului acestora și transformarea bibliotecilor publice în instrumente vitale pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populaţiei.