Nume
Parola
Vizualizări: 2625
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Societate Informaţională din Coreea în vizită la MTIC
Chişinău, 24 Iulie 2013 — Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor mizează, inclusiv pe suportul Republicii Coreea în realizarea Strategiei „Moldova Digitală 2020”, document ce a fost transmis spre aprobare la Guvern.

Declaraţia a fost făcută de viceministrul TIC, Vitalie Tarlev, în cadrul întrevederii cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Societate Informaţională din Coreea (NIA).

Potrivit viceministrului, experienţa Coreei a stat la baza elaborării Strategiei „Moldova Digitală 2020” şi echipa ministerială contează în continuare pe sprijinul părţii coreene și consultanța în aplicarea în practică a prevederilor documentului.”Suntem în aşteptarea experţilor coreeni în domeniul IT atât pentru sectorul public, cât şi cel privat. Un instrument de realizare a schimbului de experienţă bilaterală este Centrul moldo-coreean de Informare şi Acces(CIA), creat în comun cu NIA și care activează sub egida Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor”, susţine Vitalie Tarlev.

La rândul său, directorul Departamentului de consultanţă NIA, Young Min KO, consideră că Centrul moldo-coreea va avea rolul de liant între Moldova şi Coreea pentru dezvoltarea unui parteneriat mai puternic în domeniul TIC. Oficialul şi-a exprimat speranţa în reuşita programului de voluntariat KIV (Korean International Volunteers), oferit de NIA. Peste 80 de persoane au aplicat la Şcoala de Vară IT şi Cultură Coreeană, organizată în luna august la Centrul moldo-coreean. Anul acesta patru echipe de voluntari coreeni se află în Republica Moldova pentru instruiri în domeniul IT.

Colaborarea moldo - coreeană în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor a fost consolidată în cadrul vizitei ministrului Pavel Filip la Seul, în noiembrie 2011.

În august 2012 Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi Ministerul Administraţiei Publice şi Securităţii al Republicii Coreea semnează un memorandum de înţelegere, care prevede asistență și consultant pe politici de informatizare, sprijin pentru elaborarea și aplicarea Strategiei Moldova Digitală 2020. La 14 august 2012, în incinta MTIC a fost deschis Centrul moldo-coreean de informare și acces – investitie comună de peste 200 mii dolari.