Nume
Parola
Vizualizări: 2174
Filiala Bălți a CCI va colabora cu Parcul industrial ”Răut”
Balti, 17 Iulie 2013 — În contextul examinării și aprobării Hotărârii de Guvern privind crearea Parcului industrial ”Răut”, în Bălți, directorul filialei Bălți a Camerei de Comerț și Industrie, Galina Codița, a avut o întrevedere de lucru, pe 15 iulie 2013, cu director general al SA ”Răut”, Efim Diacov. Subiectul principal al discuției s-a axat pe fondarea noii structuri, modalitățile de colaborare dintre CCI și Parcul industrial, atragerea investitorilor.
Efim Diacov a menționat că Parcul industrial din municipiul Bălți va fi creat pe baza activelor SA ”Răut”, pe un teren cu suprafaţa de circa 9,5 ha, care sunt proprietate a autorităţilor publice locale. La momentul actual, pe teritoriul Parcului activează trei companii: SA ”Răut”, SA ”RIF – Acvaaparat” și SA ”Lot”, însă se estimează că acesta va găzdui până la 60 de noi întreprinderi.
”Pentru realizarea proiectului vor fi atrase investiții totale în mărime de 25 de milioane de euro, inclusiv pentru renovarea infrastructurii tehnice, de producție și a imobilelor viitorilor rezidenți. Prin crearea unor capacităţi eficiente de producere și a circa 1300 de noi locuri de muncă, regiunea va deveni mai atractivă pentru noi consumatori şi plătitori de taxe”, a spus sursa citată.
Directorul filialei Bălți a CCI, Galina Codița, a familiarizat interlocutorul cu direcțiile prioritare, experiența și serviciile pe care le poate oferi CCI rezidenților Parcului industrial ”Răut”.
”Noua structură va crea premise optime pentru plasarea investițiilor străine și implementarea tehnologiilor inovaţionale, contribuind la dezvoltarea economiei. Deoarece obiectivele primordiale ale CCI sunt susținerea agenților economici și îmbunătățirea mediului de afaceri, putem să ne consolidăm eforturile și să colaborăm eficient”, a afirmat Galina Codița.
Părțile au discutat despre posibilitatea încheierii, în perspectivă, a unui Acord de colaborare.
”Luând în considerație faptul că, activitatea Parcurilor industriale, ca un instrument de promovare a politicii industriale, este abia la început de cale, ar fi bine să fie fondat un centru național care să coordoneze și să conlucreze cu toate Parcurile industriale din țară. Ținând cont de practicile din alte state și de expereința pe care o are CCI a Moldovei, acest centru ar putea fi creat, de ce nu, în cadrul sistemului cameral”, a propus Efim Diacov.
Hotărârea de Guvern privind crearea Parcului industrial ”Răut” a fost aprobată în ședința din 10 iulie 2013 a executivului, la inițiativa Ministerului Economiei.
Ministerul Economiei planifică să creeze 13 parcuri industriale, atât în baza proprietăților publice, cât și a celor private. Până în prezent au fost fondate Parcurile industriale ”Tracom” (Chișinău), ”CAAN” (Strășeni), ”Bioenergagro” (Drochia) și PI Cimișlia.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook