Nume
Parola
Vizualizări: 2224
Întreprinzători din Moldova au efectuat o vizită de afaceri în Cernăuţi
Edinet, 15 Iulie 2013 — Reprezentanţii a 15 întreprinderi din Republica Moldova au efectuat o vizită de afaceri în or. Cernăuţi, Ucraina, la ”Iarmarocul Petrovski”, care s-a desfăşurat în perioada 13-14 iulie 2013. Misiunea economică a fost organizată de filiala Edineț a Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, cu scopul de a facilita relațiile de colaborare dintre businessmenii celor două țări.

Inna Stanciu, director al filialei Edineț a CCI, a spus că, din delegația din Moldova au făcut parte companii din regiunea de nord a țării, ce activează în diferite sectoare ale economiei naționale: SA ”Mecgrato”, SRL ”VVV Marchitan”, SRL ”Sanandtaz”, ÎI ”Begu Vasilii”.
”În dependență de interes și de tematică, întreprinzătorii autohtoni au vizitat standurile expoziționale, unde au discutat și negociat direct cu producători ucraineni. Ca rezultat, au fost semnate intenţii de colaborare dintre companii din Moldova şi Ucraina.
La târg au participat peste 1000 de companii și au fost prezenţi oaspeţi din România, Polonia, Belarus, Ungaria. Expoziţia este un eveniment tradițional de amploare, o sărbătoare care dă culoare orașului Cernăuți”, a precizat Inna Stanciu
”Iarmarocul Petrovski” a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Cernăuţi în parteneriat cu autoritățile publice locale.
Filiala Edineţ a CCI are semnat un Acord de colaborare cu CCI Cernăuţi, în cadrul căruia instituțiile susţin şi dezvoltă parteneriatele de afaceri moldo-ucrainene.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Ucraina, pentru 5 luni ale anului 2013, a înregistrat suma de 294.5 mil USD, sau cu 9,8% mai puțin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată, a înregistrat suma de 56.3 mil USD, crescând cu 15,84 % faţă de cinci luni ale anului precedent, deținând o pondere de 5,99 % în volumul total al exportului RM.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Ucraina a însumat 238.2 mil USD şi a înregistrat o creștere de 8,46 % în raport cu cinci luni ale anului 2012, deținând o pondere de 11.14 % în volumul total al importului RM.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook