Nume
Parola
Vizualizări: 2871
Procedura de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova va fi simplificată
Chişinău, 15 Iulie 2013 — Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a promovat modificări în Legea cetăţeniei Republicii Moldova.

Principalele schimbări se referă la delimitarea competenţelor în domeniul acordării cetăţeniei între Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) şi instituţia prezidenţială. MTIC nu va mai decide asupra acordării sau neacordării cetăţeniei în funcţie de respectarea condiţiilor înaintate şi va fi abilitat cu funcţii pur tehnice: de primire a cererii, verificare a documentelor solicitantului şi expedierea acestora în adresa Preşedintelui Republicii Moldova. Chiar dacă persoana nu va întruni condiţiile necesare pentru acordarea cetăţeniei, setul de documente, însoţit de o notă informativă, va fi transmis instituţiei prezidenţiale pentru examinare.

Potrivit modificărilor, lista persoanelor care pot solicita cetăţenia Republicii Moldova prin naturalizare (acordarea cetăţeniei la cerere persoanei care domiciliază legal şi obişnuit pe teritoriul Republicii Moldova) a fost completată cu două categorii noi: beneficiarii de azil politic şi de protecţie umanitară. Pentru aceasta ei vor trebui să facă dovadă şederii legale şi continue timp de 8 ani pe teritoriul ţării noastre. Calcularea termenului de naturalizare se va face din ziua autorizării şederii solicitantului pe teritoriul Republicii Moldova.

Prin completările operate se atribuie o semnificaţie mai largă noţiunii de ,,domiciliu legal şi obişnuit” pentru corespunderea acesteia prevederilor Convenţiei Europene cu privire la cetăţenie. De asemenea, este exclusă cerinţa de împlinire a vârstei de 18 ani de către persoana care solicită sau renunţă la cetăţenia Republicii Moldova.

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern şi urmează să fie examinat de Parlament. De la proclamarea independenţei Republicii Moldova, peste 2000 de persoane au dobândit cetăţenia ţării noastre prin naturalizare.