Nume
Parola
Vizualizări: 2135
Vicepreședintele CCI din Kahramanmaraș, Turcia, a vizitat CCI a Moldovei
Chișinău, 15 Iulie 2013 — Pe 15 iulie 2013, Camera de Comerț și Industrie a Moldovei a găzduit vizita de afaceri a vicepreședintelui Camerei de Comerț și Industrie din Kahramanmaraș, Turcia, Şahin Balcıoğlu. În cadrul întrevederii cu conducerea CCI a RM, părțile au discutat despre posibilitatea intensificării relațiilor de cooperare.
Vicepreședintele CCI a Moldovei, Vladimir Didilica, a familiarizat omologul din Turcia cu sistemul cameral din țara noastră, situația economică și sectoarele prioritare ale economiei naționale, menționând totodată oportunitățile investiționale oferite de zonele economice libere, parcurile industriale, accesul pe piețele CSI și UE.
”CCI a Moldovei are bune relații de colaborare cu CCI din Istanbul, cu Consiliul pentru Relaţii Economice Externe al Turciei (DEIK), împreună cu care organizează diferite manifestări, ce au ca scop facilitarea parteneriatelor dintre întreprinzătorii din Moldova și Turcia. Am putea să extindem această cooperare și cu CCI Kahramanmaraș, de aceea sper ca întrevederea de astăzi să pună bazele unui nou început între organizațiile noastre.”
Vicepreședintele CCI Kahramanmaraș, Şahin Balcıoğlu, a apreciat deschiderea CCI a Moldovei, accentuând că a venit în țara noastră într-o vizită de documentare, pentru a identifica modalitățile prin care pot fi intensificate relațiile comercial-economice moldo-turce. Sursa citată a prezentat situația economică a regiunii Kahramanmaraș, care este lider în Turcia la capitolul textile, materie primă și furnitură pentru industria ușoară.
Părțile au mai discutat despre posibilitățile de plasare a investițiilor și implementarea noilor tehnologii în sectorul agroalimentar, turism, zootehnie etc.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Turcia, pentru primele 5 luni ale anului 2013, a înregistrat suma de 232 mil. USD, sau cu 31,5% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Exportul de mărfuri a înregistrat suma de 74,2 mil. USD, crescând mai bine de 3 ori faţă de aceeași perioada a anului 2012. Turcia deţine o pondere de 7,9 % în volumul total al exportului RM.
Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Turcia a însumat 157,8 mil. USD şi a înregistrat o creștere de 2,33 % în raport cu anul 2012. Turcia deţine o pondere de 7,38 % în volumul total al importului RM.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook