Nume
Parola
Vizualizări: 2260
A avut loc prezentarea Expoziției bianuale de import și export din China ”Canton Fair”
Chișinău, 8 Iulie 2013 — Pe 8 iulie 2013, la Chișinău, Camera de Comerț și Industrie a Moldovei în colaborare cu Agenția Economică a Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova au organizat prezentarea Expoziției bianuale de import și export din China ”Canton Fair”, ediția 114, care va avea loc în septembrie curent. La eveniment au participat peste 50 de agenți economici, organizații de susținere a businessului, instituții de stat, conducerea CCI.
În deschiderea întrunirii, președintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu, a remarcat interesul pe care-l are China față de colaborarea cu Republica Moldova în cele mai diverse domenii. ”În ultima perioadă, întreprinzătorii moldoveni participă activ la expoziţiile din Shanghai, Beijing şi Guangzhou, ceea ce le-a permis să se promoveze pe piața chineză şi să își găsească noi parteneri. Chiar în perioada 3-7 iulie 2013, CCI a organizat participarea agenților economici din Moldova, cu stand colectiv, la ediţia a X-a a Expoziţiei Internaţionale Tehnico-Știinţifice din China de Nord. Gazdele au fost foarte primitoare și ne-au susținut mult.
Amploarea şi caracterul inovativ al expoziţiilor chineze cu adevărat sunt enorme şi de o apreciere înaltă. Aici sunt prezenţi concomitent mii de producători şi furnizori din diferite colțuri ale lumii.
Sunt sigur că și Expoziţia de import şi export din China ”Canton Fair” va trezi interesul agenților economici și avea o rezonanță pozitivă în rândul lor”, a spus președintele CCI.
Viceministrul economiei, Dumitru Godoroja, a salutat organizarea întrunirii și a prezentat dinamica relațiilor comerciale economice moldo-chineze, menționând că, la momentul actual, în Republica Moldova sunt înregistrate 19 companii cu capital chinez. Sursa citată a îndemnat businessmenii din China să fie activi, să învestească în zonele economice libere și parcurile industriale, inclusiv să participe la proiectele de privatizare.
Xu Tongkai, consilier comercial-economic al Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova a spus că, Expoziția ”Canton Fair” este unul din cele mai mari evenimente de acest gen din Asia, la ea fiind expuse circa 150 mii de tipuri de produse. În anul 2012 la târg au participat peste 24.746 de expozanți și peste 200 mii de vizitatori din peste 180 de țări, costul contractelor încheiate estimându-se la suma de 36 mlrd. USD.
Wang Runsheng, președinte al Centrului de Comerț Exterior din China, a accentuat că, inițial, Expoziția ”Canton Fair” era specializată doar pentru export, însă începând cu ediția 101 este orientată și spre import. ”Târgul le va oferi agenților economici din Moldova posibilitatea de a stabili relații de colaborare cu parteneri din China și din alte țări, a studia produsele inovative, tendințele în domeniu, piața chineză. În special, ați putea să vă promovați produsele vinicole, produsele alimentare, care au o calitate înaltă și prezintă interes nu numai pentru piața chineză”, consideră sursa citată.
Referindu-se la interesul față de colaborarea cu parteneri din China, Claudia Bunescu, reprezentant al SRL ”Vasconserv” din Hâncești, a spus că dorește să preia experiența chineză în vederea cultivării castraveților, tomatelor, fabricării conservelor. ”China utilizează tehnologii performante în domeniu, iar produsele lor sunt competitive. Distanța mare nu ne sperie. Aș dori să fondăm o întreprindere mixtă și sper găsim parteneri de afaceri.”
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior al Moldovei cu China, pentru patru luni ale anului 2013, a înregistrat suma de 149,4 mil. USD, cu 22.2% mai mult comparativ cu ianuarie - aprilie 2012.
Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată a înregistrat suma de 1,3 mil. USD, crescând cu 62,5% faţă de perioada similară a anului precedent. Importul de mărfuri efectuat în ianuarie-aprilie 2013 în Moldova din China a însumat 148,1 mil. USD şi a înregistrat o creștere de 24% în raport cu patru luni ale anului anul 2012.