Nume
Parola
Vizualizări: 3353
La Rezina, oamenii se pot trata în condiţii mai bune şi cu încredere
Chisinau, 2 Iulie 2013 — De astăzi, spitalul raional din Rezina are o nouă secţie de chirurgie generală, în care Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu administraţia publică locală, au investit peste 115,000 Euro.

Anual, în cadrul secţiei de chirurgie generală sunt trataţi aproximativ 2 000 de oameni din raionul Rezina, dar şi din localităţile Râbniţa şi Camenca din stânga Nistrului. Chiar dacă secţia respectivă cuprinde patru compartimente vitale pentru spital - terapie intensivă, traumatologie, urologie şi otolaringologie – acestea n-au fost reparate de ani de zile şi se aflau întro stare critică de funcţionare. Cu ajutorul UE şi PNUD, în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, în toate patru compartimente au fost înlocuite uşile şi ferestrele, reţelele de distribuţie a energiei electrice şi termice, sistemele de canalizare şi de aprovizionare cu apă, au fost efectuate lucrări de renovare. De asemenea, spaţiile respective au fost dotate cu mobilierul necesar.

„Cu ajutorul donatorilor putem oferi astăzi condiţii mai bune de tratament pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, contibuind astfel şi la dezvoltarea bunelor relaţii între ei. Investiţia a venit în cel mai crucial moment pentru noi şi ne oferă posibilitatea de a valorifica şi alte fonduri pentru îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă medicală din regiune ”, a menţionat Maria Florea, directorul spitalului.

Renovarea secţiei de chirurgie este parte a efortului depus de UE şi PNUD în cadrul unui program mai amplu de promovare a încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Sunt mândru să particip la evenimentul de inaugurare a secţiei de chirurgie generală, care demonstrează că asistenţa oferită de Uniunea Europeană este în beneficiul oamenilor şi, în cazul dat, promovând cooperarea între cele două maluri ale Nistrului, poate chiar să salveze vieţi”, a declarat Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

„Evenimentul de astăzi este un alt pas important pentru crearea unor condiţii mai bune de trai. Alte 35 de proiecte de renovare a grădinițelor, școlilor, centrelor sociale şi de sănătate, de reconstrucţie a reţelelor de canalizare şi aprovizionare cu apă contribuie direct la îmbunătățirea calității vieții şi a încrederii și cooperării între cele două maluri ale Nistrului. În timpul apropiat, ne vom uni eforturile pentru a renova şi spitalul din Râbniţa”, a declarat Nicola Harrington-Buhay, Reprezentantul Permanent PNUD în Moldova, în cadrul evenimentului de inaugurare.

Programul “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” sprijină autorităţile publice locale, reprezentanţii sectorului asociativ, oamenii de afaceri şi alte părţi interesate de pe ambele maluri ale Nistrului să desfăşoare activităţi comune în cinci domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, dezvoltarea societăţii civile, renovarea infrastructurii sociale, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.

Programul este implementat de PNUD Moldova în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,600,000 Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,500,000 Euro) și PNUD (1,100,000 Euro).

Mai mult despre SCBM la: http://www.undp.md/projects/Transnistria.shtml

Pentru mai multe informaţii: Viorel Albu, Manager de proiect, Componenta Dezvoltare Comunitară din cadrul Programului “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, Tel: (+ 22 373) 839 872, E-mail: viorel.albu@undp.org; Natalia Costaş, consultant în comunicare, Programul SCBM, Tel: (+ 373) 69221141, E-mail: natalia.costas@undp.org