Nume
Parola
Vizualizări: 2199
La Chișinău a avut loc Simpozionul economic internațional ”Creșterea economică și stabilitatea financiară”
Chișinău, 27 Iunie 2013 — Reprezentanți ai comunității bancare din Moldova, CSI, Europa Centrală și de Est, factori de decizie și agenți economici autohtoni au participat Simpozionul economic internațional ”Creșterea economică și stabilitatea financiară”, care s-a desfășurat pe 27 iunie 2013, la Chișinău.
Reuniunea a fost organizată de Liga Bancherilor din Moldova în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie, Academia de Studii Economice din Moldova și în cooperare cu Consiliul coordonator al asociațiilor bancare din țările CSI, Europei Centrale și de Est.
În deschiderea manifestării, Președintele Ligii Bancherilor din Moldova, Dumitru Ursu, a subliniat importanța temei abordate. ”Simpozionul este dedicat unui subiect abordat activ pe plan internațional, fiind actual și pentru mediul de afaceri din Republica Moldova. Strategia de dezvoltare a unei țări are ca obiectiv primordial realizarea principalilor indicatori economici și sociali. În context, sectorul financiar-bancar al țării este pus în fața unei dileme: să respecte cerințele de prudență și diminuare a riscurilor și să continue să crediteze economia națională.”
Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Gheorghe Cucu, a apreciat interesul comunității internaționale față de eveniment, precum și al reprezentanților mediului de afaceri. ”Stimularea economiei interne trebuie să fie prioritară, într-un mediu economic şi politic favorabil ei, de aceea mizăm pe deschidere, înțelegere din partea tuturor actorilor implicați și pe obținerea rezultatelor concrete.”
Prezent la reuniune, Veaceslav Ioniță, președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, și-a exprimat speranța că simpozionul va servi un imbold pentru dezvoltarea produselor financiare pe piața din Republica Moldova. ”Experiența colegilor din alte țări este utilă. Moldova este un stat mic, iar unele produse bancare nu pot fi implementate decât în context regional, în cooperare cu alte țări. Și băncile, și întreprinzătorii au nevoie de susținere pentru a asigura dezvoltarea economiei.”
Alexandr Murychev, președinte al Consiliului Bancar Internațional, a subliniat că stabilitatea financiară și creșterea economică este o preocupare cheie pe plan mondial. ”Nu putem să rămânem indiferenți, deoarece rezultatele crizei economice internaționale ne afectează și pe noi. Trebuie să colaborăm, să punem în discuție problemele din domeniu și să luăm atitudine”, a spus sursa citată.
După sesiunea plenară au urmat prezentări tematice și a avut loc ședința Consiliului coordonator internațional al asociațiilor bancare din țările CSI, Europei Centrale și de Est.
La finalul dezbaterilor, participanții au venit cu un șir de propuneri și recomandări, care vor fi înaintate organelor publice de resort din Republica Moldova.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook