Nume
Parola
Vizualizări: 5689
Voluntarii de la Asociaţia obştească “Caroma-Nord” au realizat proiectul “Împreună pentru un mediu curat”.
21 Iunie 2013 — Activitatea s-a desfăşurat  în cadrul competiţiei naţionale „Acţionează asupra CO2”, organizată de către Oficiul „Schimbarea Climei” al Ministerului Mediului Republicii Moldova în perioada 5 iunie-1 iulie 2013.
 
Duminica, 16 iunie 2013, pe frumoasele spaţii verzi ale întreprinderii moldo-italiene „FLORIBEL”, a avut loc realizarea proiectului “Împreună pentru un mediu curat”. La acest proiect au participat tineri voluntari, elevi, studenţi, profesori şi alţi invitaţi, reprezentanţi ai diferitor întreprinderi din municipiul Bălţi. Agenda evenimentului a inclus seminarul  “Urbanismul şi efectele lui asupra mediului”, vizitarea întreprinderii , pauză de masă şi desigur discuţii, dezbateri pe marginea temei propuse de organizatori.

În cadrul seminarului s-au discutat despre principalii factori ai poluării oraşelor, care sunt sursele de poluare a municipiului Bălţi şi cum pot fi reduse, propuneri de proiecte locale.  Participanţiilor au fost aplicate chestionare şi interviuri privind conştientizarea problemelor de mediu şi au avut posibilitatea să se implice activ în depistarea şi găsirea de soluţii pentru problemele de mediu cu care se confruntă comunitatea locală.
Pentru a dezvolta o atitudine responsabilă faţă de mediul înconjurător este necesar să atragem mai multă atenţie la educaţie. O propunere a participanţilor a fost întroducerea unei discipline în şcoli la tema ecologie şi protecţia mediului.

Aceste discuţii s-au purtat pe fundalul unor desene făcute de copii, iar problema unui mediu curat ecologic devinea şi mai sensibilă.  Copiilor li s-a propus să desene sub cerul liber, cei mai mari au efectuat o excursie pe teritoriul “Floribel” pentru a putea vedea speciile rare de arbuşti şi arbori care se gasesc aici.

La finele zilei petrecute în sînul naturii, fiecărui participant i s-a propus să vină cu un mesaj “Aş renunţa la...dacă ...”. Scopul aceste întruniri a fost sensibilizarea publicului la problemele ecologice existente, accentuarea lor şi încercarea de a aduce la cunoştinţa tinerilor importanţa unui viitor curat.

Pentru a înţelege mai bine efectul acestei acţiuni am întrebat opinia participanţilor:
 
Dumitriţa Nichiforeac: “Un seminar extrem de captivant, ce a reuşit să atingă mai multe scopuri. Acest proiect fiind educativ-distractiv m-a facut să privesc cu mult mai obiectiv şi real starea mediului ce ne înconjoară. Sper că am reuşit cu toţii, cît de puţin ar fi, dar să încadrăm în acele mesaje mici ,strigătul Planetei.”
 
Eugeniu Popovici : ”Începutul întotdeauna e mai greu, dar la sigur proiectul a avut un start bun. Lume bună şi o discuţie ca între prieteni, iată cum aş putea caracteriza evenimentul de duminică. Locaţia ”Floribel” a fost un mediu foarte bun pentru şedinţă şi respectiv a lăsat doar amintiri frumoase. Cît mai multe evenimente de acest gen, este tot ce aş mai dori.”

Dinu Cojocaru, Expert independent de mediu: “Proiectul lansat în această duminică, vine ca o continuare a activităţilor anterioare a Asociaţiei Caroma-Nord şi a partenerilor săi. Implementarea acestui proiect este încă o dovadă a durabilităţii acestei iniţiative, de implicare a tinerilor în activităţi de protecţie a mediului. Dar cât de mult nu ne-am dori să atragem tânăra generaţie în astfel de acţiuni, nu putem avea succes, fără consolidarea nemijlocită a eforturilor tinerilor pentru tineri, ca mai apoi să atingem latura tinerilor -natură. Ceea ce am remarcat duminică, este că, Şcoala Verde are toate şansele să devină tradiţie, datorită tinerilor. Vă urez mult succes, aveţi tot sprijinul nostru!”

Scopul aceste întruniri a fost sensibilizarea problemelor existente, accentuarea lor şi încercarea de a aduce la cunoştinţa tinerilor importanţa unui viitor curat şi valorificarea poteţialului tinerilor activi şi dornici de schimbari.
 
Partenerii implicaţi în proiect:
-         SRL „Floribel”
-         Moldova Agroindbank, fil.Nr. 30
-         Asociaţia obştească „OZON”
-         Asociaţia obştească „Euroclub”, Bălţi
-         Colegiul de Industrie Uşoară
-         Colegiul Pedagogic „I. Creangă”
-         Liceul Teoretic „L. Blaga”
-          LT „I. Creangă”
-          LT “G. Coşbuc”
-         Colegiul de Medicină
-          ŞP N.1

Parteneri media:
Bălţi TV
Agenţia Independentă de Ştiri Deca-press
 
Pentru detalii suplimentare, accesaţi pagina web: www.clima.md sau pagina Fan pe Facebook: https://www.facebook.com/actonco2moldova
https://www.facebook.com/actonco2moldova?hc_location=timeline
http://prezi.com/urh8gti-c_i6/present/?follow=ri_zycsxi8nx&auth_key=0kxvsrm#149_13696309
 
Realizat de: Şchiopu Viorica, voluntară.
 
Multumim tutror pentru particpare si implicare!

Toate fotofrafile la gasiti aici:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=562636960452843&set=a.562186273831245.1073741832.547053812011158&type=3&theater

 
Reportajul TV: http://www.youtube.com/watch?v=RjR6E7jZCSo

Rodica Frecauteanu
President NGO Caroma Nord


+373 259 62324
+373 69 124353