Nume
Parola
Vizualizări: 2256
Reprezentanții mediului de afaceri și conducerea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat: față în față
Chișinău, 19 Iunie 2013 — Pe 19 iunie 2013, la Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, în cadrul unei mese rotunde, 25 de reprezentanți ai mediului de afaceri și directorul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Ion Prisăcaru, au discutat despre problemele cu care se confruntă agenții economici.
În debutul reuniunii, președintele CCI, Gheorghe Cucu, a apreciat deschiderea IFPS față de întreprinzători. ”Pentru a asigura dezvoltarea economică a țării este necesar să avem un climat de afaceri corespunzător. Unul dintre factorii ce formează acest mediu este administrarea fiscală. CCI reprezintă interesele agenților economici, fiind la curent cu dificultățile pe care le întâmpină aceștia: ambiguități și contradicții în reglementările fiscale, sancțiuni severe pentru erori și proceduri neclare, ineficiență în administrarea restituirii TVA și soluționarea litigiilor fiscale, insuficiența dialogului public-privat etc.
Mai mulți ani la rând IFPS și întreprinzătorii au fost pe baricade diferite. Fiscul dorea să ia totul de la agenții economici, iar cei din urmă nu doreau să plătească nimic statului. Trebuie să schimbăm această abordare și să întreprindem acțiuni pentru a soluționa problemele enunțate.”
Directorul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a menționat că intenționează să promoveze o politică deschisă. ”Nu este corect să-i percepem drept infractori pe toți agenții economici. În urma unei analize, am constatat că, de fapt, doar 2,2% din ei sunt necredibili, respectiv, controalele trebuie efectuate reieșind din riscurile pe care le prezintă fiecare companie. Întreprinderile care vor avea un comportament corect, vor primi un certificat de credibilitate, ce le va scuti de controale pentru un termen de 2 ani.
De asemenea, utilizând tehnologiile informaționale, vom implementa noi servicii și le vom îmbunătăți pe cele existente. Astfel, începând cu data de 1 iulie curent, agenții economici vor putea comanda online formulare și se vor putea programa online, va fi lansat contul curent fiscal al contribuabilului etc.
IFPS trebuie să fie în serviciul contribuabililor și nu viceversa, iar o asemenea atitudine trebuie să aibă fiecare funcționar public”, a conchis șeful IFPS.

Ion Prisăcaru s-a referit la necesitatea de a modifica Codul Fiscal, a familiarizat întreprinzătorii cu planul de activități ce urmează să fie realizate și a răspuns la întrebările celor prezenți la întrunire.
Referindu-se la oportunitatea desfășurării mesei rotunde, Valeriu Bodiu, director general al SA ”Introscop”, membru al Consiliului CCI, a accentuat utilitatea dialogului dintre IFPS și agenții economici. ”Este necesar ca IFPS să cunoască și punctul nostru de vedere, dar și mai important este să întreprindă acțiuni concrete. Și alte autorități publice au organizat reuniuni cu reprezentanții mediului de afaceri, însă acele discuții nu s-au soldat cu nimic. Ne dăm seama că situația nu poate fi schimbată peste noapte. Este nevoie de timp. Totuși, trebuie de început de la problemele simple, care pot fi soluționate aici și acum, urmând cele ce țin de politici, strategii. Dacă statul își dorește o dezvoltare economică, trebuie să creeze condițiile pentru ca noi să activăm normal.”
La masa rotundă, organizată de CCI a Moldovei, au luat parte membri ai Consiliului CCI, reprezentanți ai camerelor de comerț bilaterale din RM, directori de companii, contabili.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook