Nume
Parola
Vizualizări: 2058
Întreprinzători autohtoni participă la o Misiune economică în Vaslui, România
Chișinău, 13 Iunie 2013 — În perioada 13 - 14 iunie 2013, un grup de 12 agenți economici efectuează o vizită de afaceri în Vaslui, România, unde vor participa la Forumul Economic Transfrontalier ”Priorităţi în absorbţia fondurilor europene în spaţiile economice transfrontaliere România – Republica Moldova –Ucraina”.
Misiunea economică în România este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui, cu scopul de a intensifica colaborarea în regiunea transfrontalieră.
Din delegația autohtonă fac parte reprezentanți ai companiilor: ”Atai” SRL, ”Nufărul” SA, Uzina ”Topaz” SA ÎM, ”Delectar” SRL, ”Tracom” SA, ”Gricord” SRL, ”Svantevit Grup” SRL, ”Tvarita-Transgaz” SRL, ”Leovin” SA, ”Tradiții Noi” SRL, ”Interagroinvest” SA.
Pe 13 iunie întreprinzătorii vor vizita mai multe companii din județul Vaslui, iar pe 14 iunie vor participa la lucrările forumului și vor avea întrevederi de afaceri cu businessmeni din România şi Ucraina.
Potrivit conducătorului grupului de întreprinzători din Moldova, Mihai Bîlba, director al Direcției Relații Internaționale a CCI, la Forum vor lua parte reprezentanţi ai mediului de afaceri, ONG-uri din spaţiul economic comun România – Republica Moldova – Ucraina, reprezentanţi ai mediului guvernamental şi diplomatic român, ai autorităţilor publice interregionale, autorităţilor de management din cadrul ministerelor care gestionează Programele Operaţionale, Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova, Inspectoratului Regional de Concurenţă, fondurilor de garantare.
Forumul va constitui o platformă de comunicare şi informare referitor la priorităţile şi soluţiile concrete pentru implicarea firmelor private la absorbţia fondurilor europene, schimb de bune practici, oportunităţi de colaborare pentru proiecte de investiţii, parteneriate şi propuneri pentru autorităţile publice locale şi guvernele ţărilor angrenate în spaţiul economic comun, reprezentat de România, Republica Moldova şi Ucraina.
De asemenea, în cadrul reuniunii, pe 14 iunie, se preconizează semnarea Protocolului de înfrățire între municipiul Huși din România și orașul Cimișlia din Republica Moldova.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România, pentru primele 3 luni ale anului 2013, a înregistrat suma de 226.3 mil. USD, cu 14.6% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată, a înregistrat suma de 82.7 mil. USD, crescând cu 1.1 % faţă de aceeași perioadă a anului precedent. România se situează pe locul 2 în topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi, deținând o pondere de 14.12 % în volumul total al exportului RM.
Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din România a însumat 143.6 mil. USD şi a înregistrat o creștere de 24.2 % în raport cu anul 2012. România se situează pe locul 3 în topul ţărilor din care Republica Moldova efectuează importuri, deținând o pondere de 11,55 % în volumul total al importului RM.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook