Nume
Parola
Vizualizări: 1992
CCI a participat la Conferința ”Acreditarea: facilitează comerțul internațional”
Chișinău, 11 Iunie 2013 — Camera de Comerț și Industrie a Moldovei a participat la Conferința ”Acreditarea: facilitează comerțul internațional”, care s-a desfășurat de 11 iunie 2013, la Chișinău, în contextul marcării Zilei Mondiale a Acreditării.
În deschiderea evenimentului, Eugenia Spoială, director al Organismului Național de Acreditare - Moldac, a spus că, obiectul reuniunii este de a aborda subiectele actuale ale dezvoltării acreditării la nivel naţional şi european. ”La conferință participă factori de decizie, instituții de stat, reprezentanți ai laboratoarelor, ai organizațiilor neguvernamentale, agenți economici și parteneri de peste hotare. Zilele acestea are loc ultima rundă de negociere a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv RM – UE. Crearea Moldac este o cerință imperioasă, pentru a asigura că produsele lansate pe piață sunt sigure și calitative”.
Vicepreședintele CCI, Tudor Olaru, a accentuat că, recunoașterea pe plan internațional a certificatelor de conformitate și a altor documente eliberate de structurile abilitate din țara noastră ar contribui esențial la sporirea exporturilor. În situația când în economia mondială există o concurență acerba, fără produse și servicii valoroase, care să corespundă standardelor internaționale, este greu de pătruns pe piețele externe. În acest context, este binevenită adoptarea Legii nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activitatea de acreditare și de evaluare a conformității. Crearea Centrului Național de Acreditare ”Moldac”, instituirea Consiliului de acreditare și altor structuri ne dă speranța că RM va obține dreptul de membru al Acordului de recunoaștere multilaterală al Cooperării Europene pentru Acreditare.
La rândul ei, și Camera de Comerț și Industrie întreprinde acțiuni, pe mai multe domenii de activitate, pentru a susține agenții economici și a promova exporturile. Printre acestea se numără: organizarea expozițiilor, misiunilor, economice, forumurilor de afaceri, realizarea proiectelor ce țin de sporirea competitivității și implementarea standardelor internaționale de calitate.
Hary Gundlach, director al Departamentului Afaceri Internaționale al Consiliului de Acreditare din Olanda, a menționat că, acreditarea este importantă, deoarece acordă suport autorităților de reglementare, susține implementarea politicilor guvernamentale și a reglementărilor ce au impact asupra sănătății, securității, mediului.
Conferința ”Acreditarea: facilitează comerțul internațional” a fost organizată de Organismul Național de Acreditare - Moldac
Ziua Mondială a Acreditării este marcată pe 9 iunie.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook