Nume
Parola
Vizualizări: 2156
Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Camera de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova au semnat un Acord de colaborare
Chișinău, 4 Iunie 2013 — Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Camera de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova au semnat, pe 4 iunie 2013, la Chișinău, un Acord de colaborare, cu scopul de a stabili un parteneriat durabil în vederea susţinerii şi promovării mediului de afaceri din Moldova şi atragerii investiţiilor.
Președintele CCI a Republicii Moldova, Gheorghe Cucu, a accentuat bunele relații de colaborare cu mai mulți parteneri francezi. Aceste cooperări vizează diferite domenii: ridicarea nivelului profesional al cadrelor, preluarea experienţei franceze în domeniul comerţului exterior, registrului comerţului, stabilirea contactelor bilaterale şi multilaterale, administrarea afacerilor etc.
”Este important ca şi în continuare, parteneriatul nostru să se dezvolte atât pe plan bilateral, cât şi pe plan internaţional. Franţa este un important partener de afaceri al Republicii Moldova. Prezenţa unor mari companii franceze pe piața din țara noastră – ”Societe Generale”, ”Lafarge”, ”Orange”, ”Lactalis”, ”Bargues Agroindustries” etc –, este semnificativă, contribuind simţitor la structurarea economiei naționale şi la sporirea atractivității investiționale a Republicii Moldova.
Însă, chiar dacă relaţiile comerciale dintre Moldova și Franţa sunt stabile şi durabile, totuși sunt destul de modeste. Îmi exprim speranţa că, prin semnarea Acordului de colaborare, vom contribui la intensificarea acestora și la atragerea noilor investiții”.
La rândul său, Emmanuel Skoulios, președinte al CCI Franţa-Moldova, a mulțumit Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova pentru suportul acordat în vederea fondării, în 2010, a CCI Franţa-Moldova. ”Sunt ferm convins că eforturile noastre comune vor ridica la un nivel calitativ nou practicile şi politicile menite să creeze un climat favorabil pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice dintre Moldova şi Franţa. Vom organiza diferite activități economice împreună, vom promova în rândul businessmenilor din Franța oportunitățile pe care le oferă Republica Moldova, vom extinde colaborarea în domeniul sporirii calificării cadrelor”, a precizat Emmanuel Skoulios.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Franţa, pentru primele trei luni ale anului 2013, a înregistrat suma de 38 mil. USD, cu 20,7% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
În primul trimestru al anului curent, exportul de mărfuri moldovenești pe piața franceză a înregistrat suma de 12,1 mil. USD, crescând cu 4,3 % faţă de anul precedent, iar importul a însumat 28,7 mil. USD, cu 29 % mai mult în raport cu trei luni ale anului 2012.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook