Nume
Parola
Vizualizări: 2642
Regulamentul de radiocomunicaţii pentru serviciul de amator, publicat în Monitorul Oficial
Chişinău, 31 Mai 2013 — Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor(MTIC) a elaborat pentru prima dată un Regulament pentru radioamatori. Documentul stabileşte normele tehnice, administrative şi de exploatare a staţiilor de amator, autorizarea radioamatorilor şi regulile după care ei îşi desfăşoară activitatea. Regulamentul, elaborat în conformitate cu normele Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor(UIT) şi recomandările Conferinţei Europene pentru Poştă şi Telecomunicaţii (CEPT), a fost publicat în Monitorul Oficial.

Radioamatorismul reuneşte oameni de diferite vârste şi profesii, împătimiţi de undele radio. Activitatea de radioamator constă în instruirea în domeniul radiotehnicii şi radiocomunicaţiilor, construirea şi utilizarea staţiilor de radioamator, realizarea de legături radio cu radioamatori din străinătate, participarea la diferite competiţii naţionale şi internaţionale, intervenţia în cazul unor situaţii de urgenţă.

În Regulament este specificată procedura de obţinere a Certificatelor de radioamator, care prevede 3 categorii de calificare: clasa A (avansat), clasa B (de bază) şi clasa C (începător). Certificatele se eliberează în urma unui examen care constă din proba scrisă şi cea practică. Examenul este desfăşurat de Comisia de calificare MTIC, alcătuită din reprezentanţi ai Ministerului, specialişti din cadrul altor autorităţi publice şi radioamatori cu experienţă.

Radioamatorismul a apărut pentru prima dată în anul 1919 în Statele Unite ale Americii, de unde s-a răspândit în întreaga lume, devenind un hobby, care necesită autoperfecţionare, autoinstruire şi stabileşte contacte interumane. Pe teritoriul tarii noastre această activitate a început să fie practicată din anul 1926, când a fost înfiinţat primul club de radioamatori. În prezent în Republica Moldova sunt înregistraţi peste 300 de radioamatori.