Nume
Parola
Vizualizări: 2730
Proiectul moldo-german de pregătire profesională în Republica Moldova s-a încheiat
Chișinău, 30 Mai 2013 — Pe 30 mai 2013, la Liceul profesional nr.1 din mun. Chişinău, a avut loc ceremonia de încheiere a Proiectului moldo-german de pregătire profesională în Republica Moldova, realizat de Camera de Comerț și Industrie în comun cu Ministerul Educației al RM, Ministerul Federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică al Germaniei, Camera Meșteșugarilor din Koblenz și Fundația germană ”Robert Bosch”.
În deschiderea evenimentului, Peter Rechmann, coordonator al Proiectului, a menționat că, în perioada 2007 -2013, cât a durat acesta, au fost amenajate și dotate tehnic cu utilaj modern 8 ateliere de instruire (pentru 15 meserii) ale trei școli profesionale din municipiile Chișinău și Bălți, care pregătesc brutari, bucătari, chelneri, sudori, tencuitori, lăcătuși auto, electricieni etc . De asemenea, au fost elaborate materiale didactice, au fost organizate vizite de studiu, instruirea formatorilor în Germania și Moldova, școlarizări pentru întreprinzători și elevi.
”Consider că am obținut realizări frumoase, deoarece a fost elaborat planul cadrul de instruire, în nomenclator a fost inclusă o meserie nouă – lăcătuș auto mecatronist, am reușit să implementăm elemente ale sistemului dual german de pregătire profesională, implicând în acest proces și agenții economici. Sper ca experiența acumulată să fie valorificată și preluată și de alte instituții de învățământ vocațional.”
Vicepreședintele CCI a Moldovei, Vladimir Didilica, a mulțumit tuturor partenerilor, menționând că, CCI va continua acțiunile în domeniu. ”În noile ateliere deja și-au sporit calificarea peste 200 de specialiști de la întreprinderile autohtone. Dorim ca meseriașii să fie bine pregătiți, conform cerințelor pieței, iar în perioada admiterii să fie concursul mare nu numai pentru locurile din universități, ci și pentru cele de la școlile profesionale.
În această ordine de idei, CCI, Ministerul Educației și Ministerul Economiei au semnat un acord de colaborare pentru implicarea mai activă a sectorului real al economiei în procesul de pregătire iniţială şi continuă.”
Viceministrul educaţiei, Igor Grosu, a apreciat înalt realizările din cadrul proiectului, afirmând că Ministerul Educației deja cunoaște cum poate fi valorificată experiența germană, deoarece în viitorul apropiat va fi implementată Strategia de reformare a sistemului de învățământ vocațional. Exemplul oferit de aceste trei școli profesionale demonstrează că putem prelua și adapta cu succes la necesitățile țării noastre elementele sistemului dual de instruire.
Prezent la eveniment, Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova, ES Matthias Meyer, a spus că, anume în perioadele de criză sistemul dual contribuie la întărirea clasei de mijloc. ”O pregătire vocațională foarte bună poate fi mult mai utilă, decât studiile superioare. Moldova este cunoscută prin vinurile și bucatele tradiționale, iar poziționarea prin această prismă vă va aduce succes. Deoarece activitățile realizate împreună sunt valoroase, dorim să continuăm colaborarea cu dvs”, a conchis diplomatul.
Mesaje de mulțumire au avut și directorul Liceului profesional nr. 1 din mun. Chișinău, Viorica Dobândă și directorul Școlii profesionale nr. 9 din min. Chișinău, Petru Golovatenco – instituții care au participat la proiect și au beneficiat de echipament modern. Ei au accentuat necesitatea îmbunătățirii componentei practice a instruirii iniţiale.
Oaspeții au vizitat atelierele și au văzut cum sunt utilizate noile utilaje.
Întrebată de ce a ales să devină cofetar, Olga Baciu, elevă a Liceului profesional nr. 1, a spus că îi place nespus de mult meseria respectivă. ”Am fost fascinată de atelierele de aici, de profesionalismul cadrelor didactice. Vreau și eu să-mi însușesc bine profesia și să fiu utilă aici, la mine în țară.”
La momentul actual, CCI a Moldovei împreună cu diverși parteneri din Germania realizează circa 10 proiecte în domeniul pregătirii cadrelor.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook