Nume
Parola
Vizualizări: 4542
Moldovenii au datorii pentru că uită să achite
16 Mai 2013 — Circa 9% din moldoveni au datorii pentru că uită să achite, cel puțin așa arată datele sondajului efectuat la comanda Companiei de Colectare a Datoriilor INCASO de către compania Magenta Consulting. Fiecare sfârșit de lună, este cea mai neplăcută perioadă pentru majoritatea persoanelor, în special atunci când se ajunge la achitarea întreținerii, a telefonului mobil sau a creditelor. Atunci când plata pentru aceste servicii întârzie, motivele cel mai des invocate sunt cele ale venitului mic (41% dintre respondenți) sau ale sumelor exagerate din facturi (18%). Este important de menționat că doar 21% dintre cetățeni au afirmat că achită serviciile comunale și creditele în termen și fără întârzieri considerabile.
Figura 1. Motivul acumulării datoriilor, N=1149, %

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-29 de ani într-o măsură mai mare achită serviciile comunale integral, pe când persoanele cu vârsta între 30-39 și 40-49 de ani optează pentru plata integrală a facturilor doar în perioada caldă a anului și parțial - în sezonul rece. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani achită doar o parte din suma facturilor, iar cealaltă parte nu o achită deloc, din cauza că ”suma acestora este foarte mare”. Cuantumul mediu al unei pensii ar putea să explice multe în cazul dat. Astfel, conform informației oferite de către Biroul Național de Statistică, în mediu, pensionarii primesc 957,6 MDL pe lună, coșul minim de consum fiind de 1259,5 MDL. În același timp, valoarea medie a unei facturi, exclusiv pentru încălzirea de sezon, constituie aproximativ 800 MDL pentru categoria dată de populație din momentul în care se deduce și scutirea pentru achitarea încălzirii centralizate.
Fiecare din noi dorește să își îmbunătățească existența. Deseori, pentru acest lucru nu ne ajung bani și îi împrumutăm de la părinți, prieteni, instituții financiare etc. Cineva împrumută bani pentru a-și achita studiile, altcineva - pentru a-și cumpăra o vilă, iar o pensionară sau o familie cu venituri modeste - pentru a supraviețui până la următorul salariu…
Nota metodologică: Sondajul a fost efectuat la comanda Companiei de Colectare a Datoriilor INCASO (www.incaso.md) iar datele au fost colectate și analizate de către compania Magenta Consulting prin intermediul sondajului efectuat la telefon pe un eșantion de 1170 de persoane cu vârstă peste 18 ani din întreaga republică.
Se interzice orice preluare în tot sau în parte a rezultatelor sondajelor fără referinţa la INCASO şi Magenta Consulting.
INCASO, Compania nr. 1 de Colectare a Datoriilor din Moldova, este specializată în colectarea datoriilor și are misiunea de a îmbunătăți cultura plăților şi nivelul de educaţie financiară în rândul populaţiei şi a agenţilor economici.

Compania de Colectare a Datoriilor ÎM "INCASO" SRL
Parte a Grupului JULIANUS INKASSO
mun. Chișinău, str. Hâncești 138/1, MD 2070
www.incaso.md, www.julianus.ee
tel: + 373 22 844 737, +373 22 85 37 35
fax: +373 22 853765, e-mail: info@incaso.md
follow us on Facebook: http://www.facebook.com/incaso